Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 06. 21.

Mozzarellával töltött cukkinivirág

A cukkini számolatlanul hozza virágait, így itt az idő a töltött cukkinivirág elkészítéséhez.



Hozzávalók
  • 10 dkg finomliszt
  • 2,5-3 dl száraz fehérbor (esetleg víz)
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 1 tojás
  • cukkinivirágok
  • mozzarella
  • bors
  • a sütéshez olaj

A dolog legmacerásabb része a lakók kiköltöztetése (hiába, nem csak mi szeretjük a cukkinivirágot). A bibétlenített/porzótlanított virágokat öblítsük le vízzel, szárítsuk meg alaposan (hogy kellőképpen megtapadjon rajta a bunda).

Amíg száradnak a virágok, készítsük el a pastella-t: a liszthez egyszerre öntsük hozzá a bort, keverjük simára, majd adjuk hozzá az olajat, a sót és a tojássárgáját, végül pedig a felvert tojásfehérjét.

A virágokat töltsük meg a picit megsózott, megborsozott mozzarelladarabokkal, a szirmokat csavarjuk össze, hogy jól záródjanak (ha úgy gondoljuk, akár egy fogvájóval is rögzíthetjük. A megtöltött virágokat mártsuk a tésztába és forró olajban süssük aranybarnára, majd alaposan csepegtessük le a felesleges olajtól.

Frissen (később megereszkedik), némi citrommal és persze a maradék borral tálaljuk.
Tipp: nemcsak mozzarella, de sonka is kerülhet bele (még jobb a kettő együtt).


2 megjegyzés:

Hédi írta...

Zöldfűszeres ricottával is finom.

Palócprovence írta...

Ki fogom próbálni! :)