A rózsalekvárhoz
lehetőleg intenzív illatú rózsa szirmait válasszuk, a jó illatú
rózsa általában jó ízű is. Minél sötétebb színűek a
szirmok, annál sötétebb lesz a lekvár is. Természetesen csak
permetmentes virágokat használjunk. Válogassuk ki az ép
szirmokat, költöztessük ki belőlük a lakókat és óvatosan
mossuk meg, ha szükséges. A szirmok tövében lévő világos részt
távolítsuk el és máris konyhakész a rózsánk.
Rózsából pektin nélkül
csak szirupállagú lesz a lekvár, bár hosszas főzéssel
besűríthető némileg, azonban ez rontja a színét (barnássá
válik). Ezért én Oetker 1:1 dzsemfixet használtam, ebben a
gyümölcspektin mellett citromsav is van, így csak fél citrom
levét adtam hozzá (a citromsav és a citromlé segít megőrizni a
színt és kiegyensúlyozza a magas cukortartalmat). Ha valaki inkább
sima gyümölcspektint választ, célszerű több citromlevet tenni
hozzá.
Hozzávalók 1 db 370
ml-es üveghez
- 4 + 2 dkg konyhakész rózsaszirom
- 30 dkg kristálycukor
- fél citrom leve
- 3 dl víz
- 2 teáskanál Oetker dzemfix 1:1
- 1 evőkanál rózsavíz
Első lépésként
készítsünk rózsacukrot: 30 dkg cukrot 4 dkg szirommal daráljunk
össze egy késes robotgéppel (ez a rózsacukor nem csak
rózsalekvárhoz használható és alaposan megszárítva hosszabb
ideig eltartható).
Forraljuk fel a vizet,
tegyük bele a rózsacukrot, a maradék 2 dkg rózsaszirmot és a
citromlevet, majd kevergetve főzzük 10 percig. Adjuk hozzá a
dzsemfixet és ezzel is főzzük még 5 percig. Legvégül kerül
bele a rózsavíz és már tölthetjük is az üvegbe. A jól lezárt
üveget fordítsuk fejjel lefelé 10 percre (ez sterilizálja a bent
lévő levegőt), majd megfordítva hagyjuk kihűlni.
Tipp: Ha valaki nem
szereti a lekvárban a szirmokat, akkor mind a 6 dkg sziromból készüljön
a rózsacukor.
5 megjegyzés:
Köszönöm a rózsacukor öteletet, ezt még nem próbáltam.
No és a rózsavíz...?
A valódi rózsavíz az illóolaj előállításának mellékterméke, ezért
jó minőségű rózsavizet sajna nem lehet házilag előállítani. Bár már nálunk is lehet vásárolni lepárlót illóolajok kinyeréséhez, azonban 50 ml illóolaj kinyeréséhez legalább százezer rózsaszirom kell - ez kicsit problémássá tesz a dolgot.
Igazi különlegesség ez a lekvár, a tiéd gyönyörű színű lett, egyszer kóstoltam, de az valószínű túlfőzött lehetett, mert barnás volt és semmi, de semmi íze nem volt, nemhogy rózsa, nagy csalódás volt, mert valami finomat vártam, illatosat, van illatos rózsám, ki kéne egyszer próbálni,1 üveggel, csakhogy tudjam rózsaillatú-e:-))))
Az enyém az! ;) Persze, kérdés, mennyire illatos a rózsád...
Kedves Palócprovence,
tudom, hogy már elbúcsúztál az olvasóidtól (azért reménykedve vissza-visszanézek, és gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.... ;-)), de azért megkérdezem: 6 dkg konyhakész szirom az hány virág?
Megjegyzés küldése