Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 08. 02.

Chilis zöldparadicsom

Az apró, zöld cseresznye- vagy koktélparadicsom egészben kerülhet az üvegekbe ízlés szerinti mennyiségű chilipaprika társaságában.

A felöntőléhez literenként:
  • 6 dl víz
  • 4 dl fehérborecet
  • 3 dkg só (jódozatlan!!!)
  • 15 dkg cukor
  • 1 kiskanál egész feketebors
  • 1 kiskanál egész mustármag
  • 1 kiskanál egész koriandermag
  • 1 csapott mokkáskanál Na-benzoát
  • 1 csapott mokkáskanál borkén
A vizet a fehérborecettel és a fűszerekkel együtt forraljuk fel, majd a már hideg felöntőlébe tegyük a tartósítószert és a borként. A tiszta üvegekbe kerül először a zöldség, amit annyi felöntőlével öntsünk fel, hogy teljesen ellepje.

A nagyobb paradicsomokat inkább darabolva, szeletelve tegyük el.


A chili, hagyma mellett kerülhet apró cukkini is a paradicsomhoz.


 Mindegyiket legalább egy hónapig hagyjuk állni fogyasztás előtt.



5 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Számomra a legszebb látványt a kamrapolcokon a SAVANYÚSÁG nyújtja!
:D :D :D
Nagyon szép látvány ez is!!! :)

Palócprovence írta...

:))

Hankka írta...

Jól értem, a hideg felöntőlevet szeded a paradicsomra, lezárod és kész?! Nincs dunsztolás? Vagy forrón a lé és szárazdunszt? :)

Palócprovence írta...

Pontosan, jól érted. :)

Hankka írta...

Köszönöm, olyan klasszul néz ki és fehérborecetet még nem használtam tartósításhoz, ki fogom próbálni! :)