A leveles tésztás almarózsa készítését már mutattam, a kelt tésztás verzió kicsit rusztikusabb.
Hozzávalók 12 darabhoz
A kelt tésztához:
- 30 dkg lisz
- 1/2 zacskó szárított élesztő
- csipetnyi só
- 8 dkg cukor
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- langyos tej szükség szerint
A töltelékhez:
- 2 nagy (lehetőleg piros héjú) savanykás alma
- 3 evőkanál (nád)cukor
A tálaláshoz:
- porcukor ízlés szerint
Az eredeti recept cukorral megszórt nyers almaszeleteket ír elő, aminek már az olvasásakor szkeptikus voltam és a gyakorlat is azt mutatta, hogy nem működik a dolog - akármilyen vékonyra szeleteljük is, nem lesz elég hajlékony, eltörik. Így maradtam az előfőzés mellett.
A tészta hozzávalóiból dagasszunk könnyen gyúrható tésztát, meleg helyen kelesszük duplájára. A megkelt tésztát osszuk 12 részre, sodorjuk henger alakúra, majd nyújtsuk arasznyi hosszú és 4-5 cm széles csíkokra.
Az elnegyedelt, kimagozott és egészen vékonyra szeletelt almát a fenti módon főzzük picit hajlékonyra. Lecsepegtetve sorakoztassuk egymást félig fedve a tésztacsíkokra, a tészta alsó szélét hajtsuk az almaszeletekre. Csavarjuk fel csigaformára. Tegyük muffinsütő tepsibe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (addig újra megkel a tészta), és süssük 20-25 percig.
Ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.
3 megjegyzés:
jaj, gyönyörű :)
Köszi! :)
Ó, mint egy rózsacsokor! Nagyon mutatós! Köszönet az előfőzés ötletéért! (A könnyebb kezelhetőség mellett a letisztultabb ízvilág miatt is.) :)
Brigi
Megjegyzés küldése