Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2016. 10. 26.

Almarózsa kelt tésztából


A leveles tésztás almarózsa készítését már mutattam, a kelt tésztás verzió kicsit rusztikusabb.


Hozzávalók 12 darabhoz

A kelt tésztához:

  • 30 dkg lisz
  • 1/2 zacskó szárított élesztő
  • csipetnyi só
  • 8 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • langyos tej szükség szerint
A töltelékhez:
  • 2 nagy (lehetőleg piros héjú) savanykás alma
  • 3 evőkanál (nád)cukor
A tálaláshoz:
  • porcukor ízlés szerint

Az eredeti recept cukorral megszórt nyers almaszeleteket ír elő, aminek már az olvasásakor szkeptikus voltam és a gyakorlat is azt mutatta, hogy nem működik a dolog - akármilyen vékonyra szeleteljük is, nem lesz elég hajlékony, eltörik. Így maradtam az előfőzés mellett.


A tészta hozzávalóiból dagasszunk könnyen gyúrható tésztát, meleg helyen kelesszük duplájára. A megkelt tésztát osszuk 12 részre, sodorjuk henger alakúra, majd nyújtsuk arasznyi hosszú és 4-5 cm széles csíkokra. 


Az elnegyedelt, kimagozott és egészen vékonyra szeletelt almát a fenti módon főzzük picit hajlékonyra. Lecsepegtetve sorakoztassuk egymást félig fedve a tésztacsíkokra, a tészta alsó szélét hajtsuk az almaszeletekre. Csavarjuk fel csigaformára. Tegyük muffinsütő tepsibe.


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (addig újra megkel a tészta), és süssük 20-25 percig.


Ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.


3 megjegyzés:

duende írta...

jaj, gyönyörű :)

Palócprovence írta...

Köszi! :)

Névtelen írta...

Ó, mint egy rózsacsokor! Nagyon mutatós! Köszönet az előfőzés ötletéért! (A könnyebb kezelhetőség mellett a letisztultabb ízvilág miatt is.) :)
Brigi