Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 01. 27.

Szakácskönyves körkérdés

Gabah talált meg Doctor Pepper körkérdésével, csak aztán meg ne bánja. Azért igyekszem rövid lére ereszteni a választ, bár szinte lehetetlen vállalkozás ilyen bőséges kínálatból csak ötöt kiválasztani.

A férjhezmenetelemig nem tudtam főzni - nem volt már, ki megtanítson. Ezért elhatároztam, majd könyvből tanulok. Ez gondolatnak egyszerű volt, azonban ne feledjük, a 80-as évek szakácskönyvkínálata kicsit más volt, mint a mai. Bonyolította a helyzetet, hogy akkoriban a magyaros ételeket még egyáltalán nem szerettem és nem is szándékoztam főzni őket. Így kezdtem el gyűjteni a szakácskönyveket. Azóta főzni is megtanultam és a magyaros ételeket is megszerettem, a gyűjtemény meg csak gyarapszik, gyarapszik...

Elsőként a legrégebbi könyvemet említeném, az 1910-es kiadású Legjobb Szegedi Szakácskönyvet, ami még anyai Nagymamámé volt. Ebből olyan "fontos" recepteket ismerhetünk meg, mint például hogyan készítsük el a sült pávát, a túzokmellet avagy a verébrizottót. Azért találunk benne ma is aktuális ételeket is.




Nem hagyhatom ki Lajos Mari köteteit sem, hiszen szinte Ő tanított meg főzni, pontosabban a könyvei. Egyik kedvencem a Corvina Kiadó gondozásában 1990-ben megjelent 99 ünnepi étel 33 színes ételfotóval című kötet.



Néhány évig vegetáriánus voltam, sőt, volt egy rövidebb vegán időszakom is, azonban rá kellett döbbennem, ez nem az én utam. Ebből az időből való a nálunk 1994-ben kiadott Vegetáriánusok könyve Judy Ridgway tollából. A világ négy égtájáról származó, ma is aktuális és nagyszerű recepteket tartalmaz.



Kedvelem a parasztételeket, legyenek azok magyarok vagy más népek konyháiból származóak. Jó alapanyag, egyszerűség és mégis finom ízvilág jellemzi őket. Jó példákat találunk erre Ábrahám Gézáné 1987-ben megjelent Vasi, zalai parasztételek című könyvében.



Nem maradhat ki Magyar Elek Az Ínyesmester éléskamrája sem. Fennmaradt írásait leszármazottai rendezték sajtó alá 1974-ben. Anyukámé volt a könyv, sokszor használta.



Igen, tudok számolni. Ötig biztosan. De muszáj néhány újabb könyvről is szót ejtenem. Naaaa, tényleg csak néhányról!

A mindennapokban ma már recept nélkül sütök, főzök, ezért is furcsa, hogy a blog kapcsán végig kell gondolnom, miből mennyit használtam az adott ételhez. Leginkább a sütemények esetében követem a leírást, de azért erre se vegyetek mérget! Manapság a szakácskönyveket leginkább olvasgatni szeretem. Nem kedvelem a kép nélküli, csak a recepteket szárazon felsorakoztató könyveket. Fontos elvárásom, hogy jó képek legyenek benne és nem feltétlenül csak ételekről. Szeretem a kapcsolódó történeteket. Ilyen szempontból is abszolút kedvenc Nigella Lawson. Szeretem a stílusát, szeretem az ételekhez fűződő viszonyát és igen, szeretem a testalkatát. Számomra nem hiteles az olyan "egyszálbél" tv-szakács, akiről lerí, hogy csak beszélni tud az ételekről, de soha nem kóstolta őket. Kedvelem Nigella receptjeit is, bár az angolos húsételei (amiről még Ő is elismeri, egy jó állatorvos még meggyógyíthatná őket) enyhén szólva távol állnak tőlem.



Akkor már sokkal inkább kedvemre való az olasz konyha. Nem olyan régen tettem szert a Giunti Demetra sorozatára (sajnos, nem a teljesre), amely az egyes olasz tartományok konyháit veszi sorra. Jó receptek, érdekességek és néhány fotó található a kötetekben.



Másik kedvenc a Vince Kiadó Kulinária sorozata. Az Orosz kulináriát még nem sikerült megszereznem, megjelenése óta nem kapható, de ami késik, nem múlik. Remélem, a sorozat többi tagját is lefordítják majd.


És most nagy erőfeszítések árán, de befejezem. Egyenlőre.
Szinte már mindenkinél járt a kérdés, de én tovább passzolom a labdát Balzsamnak, Duendének, Fahéj és fetának, Fekete Bodzának, Limarának és Vestának. Szerintem, Ők eddig kimaradtak a jóból!




20 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm, este megírom... :-)

duende írta...

Köszi, még ma írok, most egyém a számítógép! :-)))

A baklava ma nem készül, van két új könyvem, muszály olvasnom. De lesz recept, csak sokkal egyszerűbb.
Azért a baklava is továbbra szerepel a tervben.

Nigella-t én is nagyon szeretem. Mikor először ment a sorozata, az uram éppen TV előtt ült és végignézte az egyik részt, majd közölte: jé, detto úgy főz mint te, a stílusa egészen olyan. És még hasonlítatok is kicsit.
Tényleg kedvelem.

Na, jövök az én könyveimmel. Nekem sajna nincs sok, ritkán engedhetem meg magamnak a könyvvásárlást, sajnos. Mert én is a szép képeseket szeretem szakikönyvben, és azok elég húzósak.

Limara írta...

Köszönöm! :)) Nehéz lesz ötöt kiválasztani, az biztos:))

Vesta írta...

Köszönöm én is a körkérdést! Kicsit el vagyok havazva, de igyekszem a válasszal!

Viktoria írta...

Köszönöm a körkérdést :)), a válasz előre láthatólag holnap olvasható lesz.

Gabah írta...

Aham. És még épp Te mondod, hogy a Guida Gourmet Italia megfogott! No, kérem, akinek egy egész sorozata van a regionális olasz konyháról, annak semmi szüksége a Guida Gourmet-ra...;-)
Egyébként nagyon sok hasonlóságot találtam köztünk! :-) Pl. hogy egy darabig én is voltam vegetáriánus. (Persze, én nem évekig.) Aztán épp ahogy írtad, én is rádöbbentem, hogy ez nem az én utam.
Én is nagyon szeretem a paraszti ételeket. Úgy gondolom, a kevesebb, az egyszerűbb, mindig több!
Általában én is csak a sütiknél követem a leírást, a többi jön fejből, és legtöbbször én is inkább csak olvasgatom a szakácskönyveket, nem főzök meg konkrét ételeket belőlük :-)
A "Culinaria" sorozatból nekem csak egy kötet van meg, a "Specialitá del sud-est asiatico". Ezt is egy vásáron vadásztam, ha jól emlékszem 5 Eurot fizettem érte. Nagyon szeretem ezt a könyvet, bár nem tudtam megítélni, hogy mennyire autentikus, mivel a keleti konyhában aztán végképp nem vagyok otthon. Hova is akartam kilyukadni? Ja, tudom, hogy ha Olaszországban jársz, és véletlenül falusi/városi kisebb-nagyobb vásárokra bukkansz, azokat a könyvárusokat, akik 3-4-5 Euroért árulják a már kifutóban lévő könyveket, semmiképp sem semmiképp se hagyd ki!
Na, mostmár elteszem magam. És ha a "Kulinária" sorozat tényleg annyira jó, azt hiszem, elkezdem beszerezni a köteteket...

Palócprovence írta...

Hajrá, Lányok!

Gabah, tényleg sok hasonlóság van köztünk! :)))
Jó tudni, hogy a Culinaria olaszul is megjelent.
Már találkoztam ilyen könyvárusokkal, alig lehet onnan elrángatni. Bár azt tapasztaltam, hogy a bolti árak is jóval az itthoni alatt vannak.
Kár, hogy nem nagyon szeretek vezetni, kocsival kellene egyszer mennem. De akkor tuti anyagi romlásba dönteném a családot.:)

Gabah írta...

:-)))) Eszembe jutottak az eldobható ruhák, amikről korábban írtál....hopp, család ki, csomagok ki, szakácskönyvek be... :-))))
Én sem szeretek vezetni. Mondjuk inkább úgy, hogy nem tudok. Vagyis tudok, de szerintem mindenkinek jobb, ha nem vezetek ;-)

Palócprovence írta...

:DDDDD

Névtelen írta...

Hűha!
Ebből a jóból tényleg kimaradtam volna, ha nem baj! :)
Ugyanis tök ciki, de én százszor inkább veszek regényt,vagy képeset (Erdélyről, Magyarországról), vagy anyagokat, vagy fonalakat, szóval bármi mást, mint szakácskönyvet.
Nem vagyok egy nagy konyhatündér, az alapokat Horváth Ilonával beszéltem meg, a többi vagy a kút fejemből jön, vagy ami a legkézenfekvőbb helye: az internetről...

Palócprovence írta...

Nyugodtan maradj ki, Bodza! És egyáltalán nem ciki! :)))

Renata Kalman írta...

Az Ínyesmestert én is szeretem!

Mennyi ideig voltál vega? Tojás, tej nélkül vagy vele?

Palócprovence írta...

Olyan 4-5 évig voltam vegetáriánus és ebből talán jó félévig vegán (tehát se tej, se tojás). De se testileg, se lelkileg nem volt az igazi. Úgy látszik, én csak vegyes táplálkozás mellett működöm normálisan.
Bár pont egy éve volt még próbálkozásom a Mazdaznannal. Egy hónapig bírtam és még mindig nem jöttem teljesen helyre utána. Ez jó lecke volt, soha többé!

Renata Kalman írta...

Gyüttem vissza olvasni :)
A Mazdazdant nem ismerem.
Milyen kihatása maradt meg?

Ha egyensúlyban vagy így, akkor nincs értelme erőltetni.

Nálunk is a tágabb család vegyes koszton van.

A másik, ami lényeges, hogy régebben nehezebben lehetett hozzáférni alapanyagokhoz, és itt nem extra dolgokra gondolok, hanem pl. gabonákra.

Ha Mikolán vagyok a gyerekekkel nyáron, sok mindenre kell előre gondolnom, pl. vinni. Tej- és tojáshelyettesítésre használt dolgok ott nem kaphatók.
Mondjuk itthon ezeket is én készítem házilag, de ott más, nem a saját konyhám satöbbi.
(Ez nem is kapcsolódnak szorosan ide, csak úgy eszembe jutott)

Palócprovence írta...

Egy Mazdaznan tisztítókúrát kezdtem el, ami főleg nyers ételeken alapul, még a gabonát is főleg nyersen, áztatva ajánlja. Minimum 2 hónapig kellett volna csinálni, de egy hónap után már nem bírtam. Mindig éhes voltam, felfúvódtam, akkora hasam volt, mint 9 hónapos terhesen. Teljesen felborult a bélflórám, nagyon sokáig kellett utána probiotikumokat szednem. A vitaminhiány még mindig kísért egy kicsit és a hajam is hullik még, de már sokat javult a helyzet.
Hát, van az úgy, hogy az ember jót akar magának és akkor csinálja a legnagyobb hülyeséget! Persze van, akinél működik ez a módszer, de nem lehet általánosítani.

Egyébként a 90-es évek elején voltam vegetáriánus, akkoriban aztán tényleg reménytelen volt bárminek is a beszerzése, főleg vidéken. Bár még a 70-es években ismertem meg a lényegét, egy osztálytársam és jó barátom vegetáriánus volt a családjával együtt.
Akkoriban aztán még nagyobb értetlenkedéssel és idegenkedéssel fogadták ezt.

Renata Kalman írta...

A nyers dolgot megértem. Én is többnyire főve eszem az ételeket, a gabonák meg tényleg nagy szerepet játszanak nálam.

szepyke írta...

Megszerezted már az Orosz kulinária kötetet? Találtam neked valamit, bár lehet, hogy drágább, mint amennyibe valójában kerül:
http://www.vatera.hu/orosz_kulinaria_148048396.html

Palócprovence írta...

Ó, de aranyos vagy! Köszönöm szépen! :)))
Egyébként már megszereztem, de nagyon jól esett, hogy gondoltál rám. :)

szepyke írta...

Láttam, hogy ez még januárban volt, de azért, biztos, ami biztos, elküldtem. :-) Egyébként az orosz konyha tényleg nagyon izgalmas lehet.

Palócprovence írta...

Nagyon rendes vagy! És az orosz mellett a grúz, az örmény, az azerbajdzsáni, a ...:)