Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 01. 30.

Gesztenyés gombafasírt

Gesztenye és gomba - szerintem remek párosítás. Szeretem mind a kettőt. Ez a fasírt tálalható melegen, de hidegen is.

Hozzávalók
  • 30 dkg gomba
  • 20 dkg főtt, tisztított gesztenye
  • 1-2 evőkanál vaj vagy olaj
  • 1 tojás
  • 2 szelet kenyér morzsolt bele
  • 1 csokor petrezselyem
  • frissen őrölt bors
  • kevés chili (elmaradhat)
  • kevés zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
Az apróra vágott gombát és -petrezselymet megpárolom a vajon, hozzáadom a kicsit szétnyomkodott gesztenyét (néhány szem maradhat egészben is). Belemorzsolom a kenyérbelet, ráütöm a tojást, fűszerezem. Ha szükséges - hogy jól formálható masszát kapjak - adok még hozzá némi zsemlemorzsát. Gombócokat formálok a masszából, lelapítom és megforgatom zsemlemorzsában. Kicsit pihentetem a hűtőben, majd forró olajban kisütöm.
Tetszés szerinti körettel vagy salátával tálalható akár melegen, akár hidegen.

6 megjegyzés:

duende írta...

Váóóóó! :-)
Gyönyörű a fotód!!!! :-)

És a fasírt is nagyon finom lehet. Én is szoktam csinálni gombafasírtot, anyóskától tanultam. Nagyon szeretem.

nana írta...

ez nagyon felcsigázott! szeretem a gombafasírtot, de ez a gesztenyés ötlet!! biztos nagyon finom! köszi az ötletet :)

Fűszeres Eszter írta...

Fú, tényleg nagyon jó ötlet! A gesztenye valahogy olyan ünnepivé teszi a sima gombafasirtot!

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen Mindenkinek! :)
Nagyon szeretem a gesztenyét, ezért igyekszem amibe lehet belecsempészni.

ÉvaZsuzsanna írta...

Most csak tallózgatok, de sok mindent ki fogok próbálni receptjeid közül, bár én pesti vagyok, de édesanyám és sok rokonom palócföldi volt, így kiemelt üdvözletem küldöm!

Palócprovence írta...

ÉvaZsuzsanna, köszönöm szépen! :))