![](http://4.bp.blogspot.com/_g3-Bjap5y-8/SYLTuqt1ZAI/AAAAAAAAAls/OuFzGn6KzzU/s400/vasutas.jpg)
Hozzávalók
- 4 tojássárgája
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg zsír vagy vaj, esetleg margarin
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 dl tej
- 1 púpozott evőkanál kakaópor
- 4 tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- pár csepp citromlé
- néhány kanál savanykás lekvár
A tojássárgákat fehéredésig keverem a cukorral, majd váltakozva hozzáadom a sütőporral kevert lisztet és a tejet. Jól kikeverem és kétfelé osztom a masszát. Az egyik feléhez adom az átszitált kakaót és még 1-2 kanálnyi tejet, ha szükséges. Kanállal tepsibe adagolom váltakozva a tésztákat.
![](http://3.bp.blogspot.com/_g3-Bjap5y-8/SYLVJNwK2nI/AAAAAAAAAl0/9ai40Ip2c1w/s400/vasutas2.jpg)
Nem kell túl szorosan tenni, sütés közben összenőnek. Sakktáblaszerűen szoktam hagyni, de villával össze is lehet gabalyítani a színeket, akkor márványmintás lesz.
Előmelegített sütőben, 200 fokon sütöm 25 percig.
![](http://4.bp.blogspot.com/_g3-Bjap5y-8/SYLZn7J0xoI/AAAAAAAAAl8/TGVvBT2nMK8/s400/vasutas3.jpg)
Amíg sül a tészta, elkészítem a habot. A tojásfehérjéket némi citromlével kemény habbá verem, hozzáadom a porcukrot és azzal is tovább verem a habot. Vízgőz felett még addig verem, amíg vágható habot kapok.
A megsült tésztát először megkenem lekvárral (savanykás legyen!), majd elegyengetem rajta a tojáshabot. Teljes kihűlése után szeletelhető.
Ha vastagabb habot szeretnénk, készíthetjük több tojásfehérjéből is, de akkor értelemszerűen a cukor mennyiségét is meg kell emelni.
5 megjegyzés:
Óh anyám!
Nagyon látványos!
Egyszerű, nekem való!
:)))
Attól vasutas, hogy ahogyan el van vágva, úgy néz ki, minta vasúti műtárgyak. Pl. a sorompó: sávozott. Van sok helyen ilyen sávozás a vasút környékén.
Megjegyzés küldése