Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 01. 20.

A fánk, aminek száz neve van

Egy velencei farsangi fánkot - gaeani e crostoi - készültem sütni, amikor olvastam, Duende a minap forgácsfánkot sütött, amit hívnak még csörögefánknak, herőcének vagy például Bernecén herőkének. Gabah crostolit készített, aminek egyéb fedőnevei: cenci, donzelle, grostoli, bugie, frappe, chiacchiere, sfrappole, intigoni, galani, orilettas
Azért, hogy ne legyen olyan egyszerű a helyzet, az általam sütött, tipikusan karneváli édességnek is több neve van: Veronában galani, Trentinoban cenci, Piemonte-ban bugie, Umbriaban frappe és folytathatnám a végtelenségig.
Mondanom sem kell, minden név ugyanazt a fánkot takarja, nüansznyi eltérésekkel. Ha nem is egymás klónjai, de feltétlenül egymás ikertestvérei.A recept Claudia Toso Cucina Veneta című könyvéből való:

Hozzávalók
  • 30 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • szűk 1/2 pohár tej
  • 1 evőkanál grappa (olasz törkölypálinka), esetleg rum
  • csipetnyi só
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás porcukor a tetejére
Az olaj és a vaníliás cukor kivételével minden hozzávalót összegyúrtam. 4 részre osztottam és minden részt lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam. Derelyevágóval (persze késsel is lehet) felszabdaltam és forró olajban sütöttem.
Nagyon gyorsal sül, ezért előre vágjuk fel az összeset, sütés közben erre nem lesz időnk!

Ha nagyon vékonyra nyújtjuk, ropogósabb lesz, azonban könnyebben megég.Ha egy leheletnyivel vastagabbra nyújtjuk, párnaszerűen felfúvódik és kicsit fánkszerűbb lesz.


Mindenki döntse el, szívének és ínyének melyik kedvesebb, azonban a vaníliás porcukrot semmiképpen ne hagyjuk el!5 megjegyzés:

napmátka írta...

Hm... azt hiszem, ilyet is kell sütni mihamarabb!

duende írta...

Izgalmas lehet pálinkával, még nem csináltam így.
Éljen Itália! :-)))))

Azért ez érdekes, hogy ott is, nálunk is a farsanghoz kötődik a fánk, és hogy mennyire hasonlítanak. Közös gyökeret sejtek. Talán Mátyás kedves neje honosíthatta meg hazánkban is?

Palócprovence írta...

Próbáld ki, Napmátka!

Duende, ilyen kis mennyiségben nem érződik ki a pálinka íze.
A kérdésfelvetés pedig jogos.

Házisárkány írta...

Hűűűűűűű!Herőke!
Mi cakkos szaggatóval szoktuk-amit a nővérem bírtokol-és ha jól emlékszem rumot kell a tésztába tenni.De rég ettem,megkérem majd a nővérkémet,csináljon egy adaggal.
Bármilyen furcsa,csak a cakkos szélűt szeretem!

Palócprovence írta...

:)))
A látszat ellenére ennek is cakkos a széle. Bár a régi szaggatóm nagyobb cakkokat vágott.