Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 21.

Az esztergomi Szalma Csárda

A pécsi kirándulásunkon azért nem csak finomakat ettünk, mivel hazafelé tartva betértünk Esztergomban a Szalma Csárdába. Tipikusan azt a "népiesch" designt képviseli, amitől hidegrázást tudok kapni. Virágminták a falon - a kalocsai pingálóasszonyok sírva fakadnának, álkút az udvaron, színevesztett paprikafüzérek és magyar zászlók az evőeszköztartón, magyar zászlók a tányéron és egyáltalán, magyar zászlók mindenhol - ha esetleg valaki nem tudná melyik országban járunk. Azt hiszem, erre lehet mondani, hogy a népművészet megcsúfolása.


Természetesen ennyi csicsát meg kell fizetni, csakúgy, mint a hajóállomás és a Mária Valéria híd közelségét. Ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend, különösen a külföldiek körében. Csak remélni merem, hogy nem ezzel a hellyel azonosítják Magyarországot...bár valahol a mai magyar valóságot tükrözi, az ár-érték arány elég gyengécske. A választott halászlé és rántott ponty (fagyasztott halból) jóindulattal is csak gyenge közepes volt.Ezen a zászlócskák se emeltek.


10 megjegyzés:

zoranka írta...

Azért annak örülök, hogy ez az élmény nem a Dél-Dunántúlon történt veletek! További pécsi élmények, gasztro, bor, kultúra, várjuk ám a folytatást!

Annamarie írta...

Le kéne cserélniük a markatingest, mert a zászló mindenhol tényleg gáz...

Palócprovence írta...

Zoranka, bortesztelés folyamatban! :))

Palócprovence írta...

Annamarie, zászló helyett az igazi, régi módi, magyaros vendégszeretetre szavazok. Tudom, hogy ez csak álom mostanában, amikor a csenő akarom mondani ropogós forintokról szól az egész vendéglátás.

napmátka írta...

Elég költséges lehet az éttermek tesztelése - főleg, amikor nem azt kapja az ember, amit vár...
A kiszolgálás milyen volt?

Palócprovence írta...

:)) Futószalag. Kicsit többet kellett várni, mint szeretem volna, de ez még belefért, azonban a fizetőpincérre igen hosszasan kellett várakozni.

juditsd írta...

ennel mar csak a kulfoldon talalhato "matyar" ettermek borzalmasabbak - marmint ami a dekoraciot illeti!:)

Névtelen írta...

Ezt a köretet már megdézsmáltad, vagy eleve csak annyit adtak hozzá, amennyi a hallábak alatt elfért?

Palócprovence írta...

Juditsd, ez szörnyű, nem tudom, miért gondolják azt, hogy ez adja a magyaros jelleget?!

Palócprovence írta...

:)) Nem, nem dézsmáltam meg, ennyi volt. És ennek is a nagyobb része hervatag pórészeletek, csak ez nem látszik, mert hátul van. Hogy miért pont póré? Nem tudom.