Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 10.

A megunhatalan újkrumpli

Múltkoriban kaptunk egy zsák krumplit. Azóta - kis túlzással - krumplit ettünk krumplival. El kellett pusztítani, mielőtt mind kicsírázott volna. Volt rakott krumpli, volt tejszínben sült krumpli, tepsis krumpli, tócsni, krumplis derelye, hagymás krumplisaláta és persze volt hasábkrumpli is. Nagyon szeretem a krumplit, de nem bántam, hogy a zsák aljára értünk. És ekkor megjelent az újkrumpli a zöldségesnél, amit természetesen nem lehetett kihagyni. Egyszerű petrezselymes krumplinak készítettem el, amibe én tenni szoktam egy kis reszelt fokhagymát is. Soha nem pucolom meg a vékony héjától, csak nagyon alaposan megmosom. Ezek a mostaniak olyan aprók voltak, hogy még félbe sem kellett őket vágni.


Elvileg köret, de én csak egy kis kovászos uborkát ettem mellé...

7 megjegyzés:

mmama írta...

Nagyon szeretjük.
A minap azon gondolkodtam el épp, hogy a csomagoláson az volt, származási hely : Marokkó hm...
és hol a magyar ?

erős ildikó írta...

Én is gyanakodom, hogy van-e már hazai (ahogy az eper esetében is), nekem kicsit korainak tűnik...
Milyen jó ötlet, hogy nem pucolászod a krumplit! Ezután én is így teszek!
(Elvégre már jónéhány dolog, köztük a gomba pucolásáról is leszoktam.)
A fokhagyma is tetszik benne.
Jövő héten körülnézek a piacon!

"saját levében" írta...

Nem lesz gondod a következő vkf-el!

Kata írta...

Küldhetnél egy tányérral most nekem... Én sem láttam még ilyen aprókákat az idén:(

Nadine írta...

Nálam is ez volt a menü hétvégén!:))) Imádom!

Palócprovence írta...

Szerintem ez már magyar volt (fő az optimizmus!), olyan aprók voltak - valahol a dagi mogyoró és a csenevész dió között.

Palócprovence írta...

"Saját levében", remélem! :) Már van ötletem...