Ezzel a klasszikus csalamádérecepttel Hémanginak voltam adós. Minden zöldségből azonos mennyiség kell, de természetesen ezen lehet változtatni, a mostani adagból én is kihagytam a sárgarépát, viszont több káposzta került bele. Az eredeti recept szerint a lesózásához kilónként 5 dkg só kell, szerintem 3-4 dkg is elég. Ez a mennyiség persze nem marad benne. Kb. 2,5 kiló legyalult zöldséghez kell 1 liter felöntőlé. Nem csak borecettel készülhet, hanem 10 vagy 20 %-os ecettel is, ekkor értelemszerűen fele, illetve negyede kell, a víz mennyiségét is ehhez kell igazítani. Mivel nincs benne semmilyen tartósítószer, ezért magasabb az ecet és cukortartalma. Ha ezeket csökkentjük, feltétlenül kerüljön bele Na-benzoát.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- káposzta (kemény fejű legyen)
- vöröshagyma
- uborka
- zöldpaprika (húsos, néhány piros is lehet közte vagy csípős is)
- zöld paradicsom (nem zöld fajta, hanem éretlen normál)
- sárgarépa
- kilónként 3-4 dkg só
- 6 dl víz
- 4 dl fehérborecet
- 15 dkg cukor
- 1 kiskanál egész feketebors
- 1 kiskanál koriandermag
- 1 kiskanál mustármag
- néhány babérlevél
14 megjegyzés:
A kedvenc savanyúságom. Képes vagyok egy szelet vajaskenyérrel megenni belőle kb egy kilót...
Nagyon szeretem.
Soha nem teszel bele sárgarépát?
De szoktam, csak ebbe a mostani adagba nem került (még fogok csinálni). De nem is baj, így szép zöld maradt
Télére is eláll ez a savanyúság?
Igen, ez téli savanyúság.
Most láttam, hogy olvasol engem :-) én is rég szemezek a blogoddal, és gratulálok hozzá, nagyon jó Nálad! A többi blogod is ínycsiklandó, és gyönyörűek a képek! Szép napot!
Köszönöm, és örülök, hogy Rád találtam.
Nagyon klassz recept, én is köszönöm, hogy leírtad!
Feketeribizli, köszönöm szépen! Én is szeretek Nálad lenni! :))
Kedves Névtelen és Napmátka, örülök neki! :)
Ez nagyon klassz, Palócprovence! Jövőre megcsinálom. Mindennap elhatározom, hogy vége a befőzési szezonnak. De aztán meglátom a rengeteg almát az udvaron, meg eszembe jut, hogy jó lenne még egy kis paradicsom csatni, azt ajándékba is lehetne adni...
Hetek óta keresek egy csalamádé receptet amiben nincs tartósitószer, és itt rátaláltam. Köszönöm, holnap ki fogom próbálni, de biztos nagyon finom lesz.
mennyi ideig kell az uvegekben ernie hogy fogyaszthato legyen?
koszi szepen
Akár azonnal is fogyasztható, de nem árt neki egy-két hét állás, hogy az ízek összeérjenek.
Köszönöm a remek receptet, tegnap elkészítettem, ma muszáj volt megkóstolni: finom!
Megjegyzés küldése