Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 08. 28.

Foltos stangli


Limara juttatta eszembe ezt a receptet, amit már régóta ki akartam próbálni. Nem sokat változtattam az eredeti kifliken, de a megadott 1 mokkáskanálnyi sót és 1 dl vizet kevésnek találtam.




Hozzávalók

a világos tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • csipetnyi cukor
  • 20 dkg héjában főtt burgonya
  • 2 dl víz
  • 5 dkg vaj
a paprikás tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 teáskanál élesztő
  • 1 teáskanál só
  • csipetnyi cukor
  • 15 dkg héjában főtt burgonya
  • 2 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • csipetnyi őrölt kömény
a tetejére:
  • köménymag és/vagy
  • nagyszemű só
Az apróra vágott hagymát 5 dkg vajon megpirítottam, belekevertem a pirospaprikát és az őrölt köményt, majd hűlni hagytam. A héjában főtt krumplit még melegen meghámoztam és krumplinyomón átnyomtam (krumplinyomója válogatja, van amelyikhez nem kell előtte meghámozni a krumplit, mert benne marad a héja). Összeállítottam a kétféle tésztát, megdagasztottam és megkelesztettem. Egyforma nagyságúra és vékonyra nyújtottam a két tésztát, egymásra helyeztem és 16 négyszögre felvágtam őket. Feltekertem valamennyit bejgli módjára és stanglikat formáztam belőlük. Megkentem a tetejüket vízzel, megszórtam sóval és köménymaggal. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsültek.



6 megjegyzés:

Limara írta...

Gyönyörű! Szinte érzem az illatát! :))

Ízlésszindróma írta...

fúú ezek gyönyörűek lettek, egyszer ha nem lesz ennyire meleg majd kipróbálom!

Renata Kalman írta...

Profi :)

Palócprovence írta...

Köszi! :)

Monika írta...

Nyami!!!:) Ki kell próbálnom....
Holnap nem akarok dolgozni menni!!!!!!

erős ildikó írta...

De jó! Én is kipróbálom, köszi!