Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 08. 03.

Krisna-völgyi Búcsú


Évek óta terveztem, hogy egyszer elmegyek a Krisna-völgyi Búcsúba és idén végre sor került rá. Ennek jórészt Hémangi az oka, szerettem volna Vele személyesen is megismerkedni. Olyan jót beszélgettünk, mintha ki tudja mióta ismernénk egymást. Persze a Búcsú forgatagát sem hagytam ki és végig jártam (pontosabban jártuk, hiszen családostól voltam) azokat a helyeket, amiket már néhány évvel ezelőtt is. Így megnéztük az iskolát, ami az idei évtől államilag akreditált intézménnyé vált, a tehenek szálláshelyét, hiszen nem nevezhető simán csak istállónak. A tehénvédelem kiemelt fontossággal bír a védikus kultúrában, így Krisna-völgyben is. Már az itteni tehenészet is büszkélkedhet egy zebu bikával.


Megcsodáltuk a templom színpompás festményeit és közben meghallgattuk idegenvezetőnk magával ragadó előadását. (A vaisnava hitnek Magyarországon is van főiskolája)


A valóságshow keretében kipróbáltuk, milyen viselni a szárit, a homlokunkra festették Krisna lábnyomát és a tulaszít. Sütöttünk purit és részt vettünk az ételfelajánlásban is.



Nagyon érdekes és látványos volt a védikus esküvő tűzceremóniával (valódi esküvő!) Az Indiában 16 napig tartó szertartást itt 16 ceremónia váltja ki.


Természetesen indai ételeket is kóstoltunk és megnéztük a látványkonyhát működése közben.


Igazán szép nap volt, csak azt sajnáltam, hogy nem több napra mentünk! Hiszen annyi érdekes látnivaló van, például a biofarm, az arborétum, és érdemes részletesebben megismerni az Öko-völgy Programot.

9 megjegyzés:

duende írta...

Mi is meglátogattuk a Krisna-völgyet, de még a búcsú előtt - nem szeretem a tömeget. Csak sajna, nagyon hirtelen ötlet volt - Hémangit nem találtuk ott... Majd legközelebb.

Limara írta...

Nagyon izgalmas lehetett! Remélem hamarosan mi is meglátogathatjuk!

mmama írta...

Nagyon érdekes volt a leírásod, olvastam volna még tovább.........
Élmény lehetett ott lenni.

Messzenéző Minyon írta...

Én két éve jártam Krisna-völgyben. Néhány barátom aggódott értem, hogy nehogy ott ragadjak, de eszemben sem volt, egyszerűen csak kíváncsi voltam rá, de nagyon. És nagyon tetszett! Na annyira persze nem, hogy ott ragadjak... :))) Az, hogy valami az enyémtől eltérő életforma tetszik, még nem jelenti azt, hogy én is úgy szeretnék élni...
Ahogy a fényképet elnézem, szerintem ugyanez a lány volt a mi kísérőnk is akkor :))) Igen, magával ragadó volt! :))

Palócprovence írta...

Duende, pénteken még nem volt tömeg. Ezért mentünk ekkor, gondolva, hogy szombat-vasárnap már nem így lesz. És bejött.

Palócprovence írta...

Limara, szerintem tetszeni fog!

Palócprovence írta...

Mmama, tényleg nagy élmény volt! Örülök, ha tetszett a beszámoló! :)

Palócprovence írta...

MM,Igen, ez így van. Még szerencse, nem tudnék ennyiféleképpen élni, mint ahány életforma tetszik! :)

erős ildikó írta...

Nagyon köszönöm, hogy ilyen részletesen beszámoltál róla!