Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 08. 13.

A zebegényi Almáskert Fogadó étterme

A Dunakanyar alatt régen csak a Szent Mihály hegyet megkerülő Duna környékét értették, de ma már a Budapesttől Esztergomig tartó Duna-szakaszt. Így vagy úgy, Zebegény mindenképpen központi helyet foglal el a Dunakanyarban.


Bár a Malom-patak völgyében már 1251-ben bencés zárda állt itt, igazi fejlődése a falunak 1851-től figyelhető meg, ekkor adták át ugyanis a Budapest-Párkány vasútvonalat. Ez idő tájt létesült a hétlyukú vasúti völgyhíd, ami a második legnagyobb ilyen jellegű híd Magyarországon. Az állomás épülete a Monarchia stílusában épült, ezért érdemes egy pillantásra. A falu legismertebb nevezetessége a Kós Károly tervezte Havas Boldogasszony tiszteletére 1906 és 1910 között épült plébánia templom, melynek freskóit Körösfői-Kriesch Aladár tervei alapján festették.


Zebegényben élt 1924 és 1960 között Szőnyi István a magyar festészet kiemelkedő alakja, egykori lakóháza és műterme 1967 óta emlékmúzeum. Szellemiségének folytatásaként 1968-ban néhány művész (Dániel Kornél festőművész, Végvári Lajos művészettörténész és Mizser Pál festőművész) képzőművészeti szabadiskolát alapított, ahol minden nyáron különböző szakokon folyik az oktatás. A falu Hajózástörténeti Múzeummal is büszkélkedhet (Farkas Vince hajóskapitány gyűjteménye) - sajnos, a Vasmúzeum már elköltözött.

Érdemes megtekinteni az úgynevezett Napraforgó-házakat is. 1931-ben alakult meg a Virág Egylet Zebegény, melynek elnöke gróf Károlyi Lászlóné volt, akit az Egyesületben Napraforgónak hívtak, róla nevezték el ezeket a házakat, amelyek némelyike panzióként működik.

Az 1896-os Millenniumi kiállításon Dohány-pavilonként szerepelt és a dohányipart bemutató épületet a főváros megvásárolta és némiképp furcsa döntésként pont ezt az épületet állították fel Zebegényben Ferencz József Gyermektelepként "a főváros miazmatikus levegője miatt beteges és testi fejlődésben elmaradt gyerekek szünidei nyaralótelepéül".

Még sok látnivalót érdemes megnézni Zebegényben, ezért előbb-utóbb biztosan megéhezünk. Jól tesszük, ha kimegyünk Almáskertbe és a Fogadó étteremének kerthelyiségében fogyasztjuk el ebédünket. Népszerű hely, szinte mindig telt ház van, ezért némi várakozásra számítanunk kell, de nem fogjuk megbánni.

4 megjegyzés:

Fehérnyúl írta...

Azért Zebegényben az Almáskert fogadót ajánlani elég határeset.

Teljesen rendben van, de átlagos. (Tele szinte soha nincs.)

Palócprovence írta...

Ahogy a mondás tartja: ízlések és pofonok különbözőek.

Mi gyakran járunk ide, lévén ez az egyetlen hely a környéken, így bizton állíthatom, hogy nyári hétvégéken mindig telt ház van ebédidőben. :)

Lívia írta...

Szia! Nézz be hozzám, vár egy kis játék:)

Palócprovence írta...

:)) Rendben! :)