Sok alma termett az idén, de nem baj, úgyis lassan itt az ideje az őszi süteményeknek. Ezek egyike az almás pite. Gyerekkoromban nem szerettem, de mostanában szívesen készítem és eszem. Sok töltelékkel, vékony tésztával...
Hozzávalók
a tésztához:
Először a tölteléket készítettem el. Az almákat meghámoztam, kimagoztam, közben citromos vízbe tettem, hogy ne barnuljon meg. Lereszeltem - akinek van - legegyszerűbb robotgéppel. Egy nagyobb lábosban fedő nélkül kezdtem főzni, majd hozzáadtam a cukrot és a vaníliakivonatot, fahéjat. Egészen sűrűre főztem, hogy később ne áztassa el a tésztát. Kihűtöttem.
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, nagyobb részét kinyújtottam és kibéleltem vele egy tepsit úgy, hogy az oldalára is kerüljön belőle. Megszórtam a darált dióval, arra ráterítettem a tölteléket és befedtem a maradék tésztával. Megkentem a tojássárgájával, villával megszurkáltam és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.
Hozzávalók
a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 25 dkg Rama margarin
- 12 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- csipetnyi só
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csomag vanilincukor (vagy helyette vaníliakivonat)
- 2 evőkanál tejföl
- 1,5 kg alma
- 1 citrom leve
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vanilincukor (vagy vaníliakivonat)
- 1 csapott evőkanál fahéj
- 10 dkg őrölt dió
- 1 tojássárgája
Először a tölteléket készítettem el. Az almákat meghámoztam, kimagoztam, közben citromos vízbe tettem, hogy ne barnuljon meg. Lereszeltem - akinek van - legegyszerűbb robotgéppel. Egy nagyobb lábosban fedő nélkül kezdtem főzni, majd hozzáadtam a cukrot és a vaníliakivonatot, fahéjat. Egészen sűrűre főztem, hogy később ne áztassa el a tésztát. Kihűtöttem.
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, nagyobb részét kinyújtottam és kibéleltem vele egy tepsit úgy, hogy az oldalára is kerüljön belőle. Megszórtam a darált dióval, arra ráterítettem a tölteléket és befedtem a maradék tésztával. Megkentem a tojássárgájával, villával megszurkáltam és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.
25 megjegyzés:
Nagyon guszta, irtó jól néz ki ez a pite. De már megint nagyon korán olvastam a bejegyzésed, mert most délig itt ülök korgó gyomorral :-))
Egyik főszereplője, (egyik)nagyanyám sütemény hármasfogatának. Lévén ,hogy nem vált még öregkorára sem túl gyakorlatiassá a konyhában, sűrün terítékre került. Egyszer tévedésből 20 dkg cukor helyett, 20 dkg kristályos sóval... :)
Így az igazi: vékony tészta, sok töltelék!
De az a sós almáspite... jujjjj...
Milyen régen csináltam!
Én is így vagyok vele, gyerekkoromban nem szerettem,most annál inkább! :))
Annamarie, köszönöm! Máskor ebéd után olvass inkább! :))
Liagota,hát ez elég izgalmas ízkombináció lehetett! :))
Minyon, ezek szerint ebben egyezik az ízlésünk! :))
Szepyke, akkor éppen itt az ideje! :))
Limara, úgy látszik bizonyos ízekre meg kell érni. :))
Érdekes tényleg, hogy gyerekkorodban nem szeretted, pedig ez egy igazán szeretnivaló sütemény életkortól függetlenül - én azt hiszem!
(Azért jó, hogy azóta e tekintetben változtál!:)
IIIIImáááádooom!
Napmátka, Millie, :)))
Juuuj, mi ez itt már megint?:)
Na, na mi??? :))
A NAGY KÍSÉRTÉS MAGA.
Szemre tökéletes, az ízét eltudom képzelni, én ugyanis régen is, most is imádom! Hát akkor hétvégén sütök én is.
Nadine, szóval megint a kisördög szerepét kaptam?! :))
Főz és Fecseg, ez jó ötlet! :)
Nálunk is így járja: vékony tészta sok töltelék...
Palócprovence, állandóan főzésre inspirálsz! És mindig akkor, amikor nekifogok koplalni.
Kedves Palócprovence, kis küllembeli hátránnyal, de elkészült életem leges-legelső almás pitéje. Legközelebb, ha olyan receptet írsz, amit úgy általában minden háziasszony ismer a galaxisban rajtam kívül, légy szíves, írj tepsiméretet is! Az én almás pitém gyakorlatilag úgy készült, mint egy puzzle. És kicsit úgy is néz ki. De isteni lett!!! Köszi a receptet:)))
:DD Gratulálok! Így legalább vittél egy kis izgalmat a formájába! :)
Köszönet a receptért! Hétvégén sütöttem, jövő hétvégére újra megrendelte a család :-)
Örülök! :)
Megjegyzés küldése