Következzen az
emlegetett túrógombóc receptje, amit még az előző évszázadból, akarom mondani évezredből, származik és egy akkori kolléganőmtől kaptam.
Hozzávalók
a gombócokhoz:
- 75 dkg túró
- 3 kisebb tojás
- 3 evőkanál porcukor
- 3 púpozott evőkanál búzadara
- 3 csapott evőkanál liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 maréknyi mazsola
- csipetnyi só
a hempergetéshez:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
- tejföl
- porcukor
- esetleg lekvár
A túrót simára dolgozom a tojásokkal és a porcukorral (legegyszerűbb botmixerrel). Belekeverem a búzadarát, lisztet, citromhéjat, mazsolát és a sót is. Beteszem a hűtőbe 1-2 órára, majd gombócokat formálok belőle. Én nem szeretem az óriási méretű gombócokat (ettem már kisebb sárgadinnye méretűt is Náncsi néni vendéglőjében), jobban kedvelem a tyúktojásnyit, ami könnyebben átfől és több morzsa is tapad rá. De végül is ez ízlés dolga, formázzunk akkorákat, amekkorákat akarunk és a főzési időt a méretéhez igazítsuk. Forrásban lévő enyhén sós vízben főzöm meg a gombócokat. Érdemes egy gombóccal próbafőzést végezni, így kiderülhet, ha esetleg túl lágy vagy éppen ellenkezőleg, túl sűrű lenne a massza. Amikor feljön a víz tetejére, akkor még tovább főzöm, hogy a közepe is jól átfőljön.
Közben elkészítem a morzsát a hempergetéshez: a vajon aranyszínűre pirítom a zsemlemorzsát és ebbe forgatom a megfőtt, leszűrt gombócokat.
Sok tejföllel és porcukorral az igazi, de aki lekvárral szereti, egye úgy...
Akinek ennyi gombóc nem lenne elég, főételnek ajánlom a
spanyol húsgombócokat!
10 megjegyzés:
ma nálunk is túrógombóc lesz az ebéd :)
a képek és a leírás alapján nagyon finnom lehet. én nagyon szeretem a túrógombócot, de sajnos nem tudok készíteni:-(
Nálad is mazsola van benne?
Soha nem láttam mazsolával, mondjuk, én nem is szeretem, csak simán, de úgy viszont imádom. Sok tejföllel, jó édesen!:)
Mandy, az jó! :)
Nokedli,egyszer meg kell próbálni! :)
Szepyke, bizony, mazsola van benne! :) De aki nem szereti ki is hagyhatja belőle...
mivel ez a "Tökéletes túrógombóc" Max szerint, innen fogom kipróbálni. Köszönet érte.
Remélem, ízleni fog! :)
A túrógombócot főzés után leöblíted, mint a tésztát, vagy csak leszűröd?
Hát, én a tésztát sem szoktam leöblíteni (miért is tenném?!), így a gombócokat sem öblítem le. :)
Megjegyzés küldése