Babbo Natale (az olasz Télapó, aki egyébként nem december 6-án érkezik, hanem karácsonykor) mindig visz ajándékba panettone-t vagy pandoro-t is. A milánói panettone a másik karácsonyi kenyér, a Rómeó és Júlia városából, Veronából származó pandoroval ellentétben (pan d'oro - aranykenyér) mindig tartalmaz aszalt gyümölcsöket, csonthéjasokat is. Speciális, magasított formában sütik, ettől kapja jellegzetes alakját. Azonban eltérhetünk a szokásoktól, megsüthetjük a tésztát egyszerű agyag virágcserépben is, ami egyúttal az ajándék csomagolását is adhatja.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 5,5 g szárított élesztő vagy ennek megfelelő friss
- csipetnyi só
- 1-1,5 dl tej
- 15 dkg olvasztott vaj
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 45 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, barack, szilva, füge, stb), cukrozott narancs- és citromhéj vegyesen
- 15 dkg csonthéjas (dió, mandula, fenyőmag)
- sütéshez 4 db 12-es agyag virágcserép
Az aszalványok és a magvak kivételével a hozzávalókból kelt tésztát dagasztok (kicsit lágyabb legyen!), majd langyos helyen megkelesztem. A megkelt tésztába belegyúrom az aprított gyümölcsöket, magvakat. A (természetesen új) cserepek vízelvezetőjét alufóliával/sütőpapírral betakarom és szétosztott tésztát beleteszem. Kicsit kelni hagyom, addig előmelegítem a sütőt 180 fokra. Tűpróbáig sütöm a kenyérkéket. Lehet egy nagy cseréptálban is sütni, de szerintem jobban néznek ki a kisebb cserepekben. A sütési időt a cserepek méretéhez igazítsuk!
A házilagosan sütött panettone nem áll el annyi ideig, mint a hagyományos módon készült, így csak egy-két nappal korábban készítsük el.
27 megjegyzés:
ú atyavilág ez a cserepes megoldás mekkora ötlet! nagyon-nagyon jó :)
Köszi! :))
csodálatos, én is készülök már sütni:)
Eszméletlen ötlet! De jó! :)
De szép a kép! Természetesen a panettone is! :)
Nem kell beáztatni az agyagcserepeket?
Jaj de gyönyörű...!!!!!!
De jó... Nagy ötlet! :)
Mindig tudtam hogy egy zseni vagy!
Leborulok, mekkora ötlet!
:)
És milyen jól lehet dekorálni, jesszusom, ez nagyon jó!!!!
Kérdés:
beáztattad a cserepeket, mint ahogy a cseréptálat kell, illetve kikented, lisztezted?
Nagyon szép! Régen mennyi panettonét ettem! Egész dobozgyűjteményem volt a konyhaszekrény tetején:) Lehet, sütök egyet?
a 12-ES CSERÉPBEN MÉGIS KB MENNYI IDEIG SÜTÖTTED???
GYÖNYÖRŰŰŰ!!!!
Limara, Puszedli, köszönöm! :)
Thrini, köszi! :) Én nem áztattam be, elsősorban azért, mert elfelejtettem. Nem befolyásolta a végeredményt. Persze, amikor megvettem a cserepet, elmosogattam.
Andi, Duende, köszönöm! :)
Zsuzsi, nagyon hízelgő - még ha sajnos nem is igaz, de köszönöm szépen! :)
Szepyke, :DD
Egyiket sem csináltam vele, de ártani biztos nem ártott volna. Áztatni elfelejtettem, kikenni meg nem akartam,szerintem eléggé vajas a tészta, nem is ragadt bele a cserépbe (az alján ugye ott volt az alufólia).
Sofia, lehet, hogy itt az ideje! :)
Névtelen, köszönöm! :)
Kb 25 percig. Időt szándékosan nem írtam, mivel minden sütő más és más még azonos hőfokon is. Én fogpiszkálót szoktam beleszúrni a tészták közepébe, ha már nem ragad rá semmi, akkor készen van.
pont múltkor kért tőlem ilyet az egyik barátom karácsonyra, és azon agyaltam, hogy hogyan fogom ilyen magasra sütni. Agyagcserép, fantasztikus :)
:)))
Ez jó ajándékötlet, van egy csomó cserepem:) Most láttam a Tv Paprikán is ezt a receptet!
Komolyan??? És még azt hittem, milyen jól kitaláltam! Ennyit a vélt újításokról...
Gyönyörűűűűű!
Most találtam anyu padlásán egy cserép kuglófsütőt.Szerinted jó abban is?
:))
Szerintem a cserép kuglófsütő remek! :)
Ez nagyon csinos és ügyes! Én a Jamie Olivernél láttam a pizzatésztát ilyen cserépben sütni, de ez így még jobb is, mert pizzát nemigen adunk ajándékba. :) Gratulálok az újításhoz!
Köszönöm! :)
Megsütöttem, igen finom lett!!! Köszi a pontos receptet!
Megjegyzés küldése