Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 11. 29.

VKF! XXX: Karácsonyi ajándék a konyhából - Panettone cserépben

Babbo Natale (az olasz Télapó, aki egyébként nem december 6-án érkezik, hanem karácsonykor) mindig visz ajándékba panettone-t vagy pandoro-t is. A milánói panettone a másik karácsonyi kenyér, a Rómeó és Júlia városából, Veronából származó pandoroval ellentétben (pan d'oro - aranykenyér) mindig tartalmaz aszalt gyümölcsöket, csonthéjasokat is. Speciális, magasított formában sütik, ettől kapja jellegzetes alakját. Azonban eltérhetünk a szokásoktól, megsüthetjük a tésztát egyszerű agyag virágcserépben is, ami egyúttal az ajándék csomagolását is adhatja.


Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 5,5 g szárított élesztő vagy ennek megfelelő friss
  • csipetnyi só
  • 1-1,5 dl tej
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 45 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, barack, szilva, füge, stb), cukrozott narancs- és citromhéj vegyesen
  • 15 dkg csonthéjas (dió, mandula, fenyőmag)
  • sütéshez 4 db 12-es agyag virágcserép
Az aszalványok és a magvak kivételével a hozzávalókból kelt tésztát dagasztok (kicsit lágyabb legyen!), majd langyos helyen megkelesztem. A megkelt tésztába belegyúrom az aprított gyümölcsöket, magvakat. A (természetesen új) cserepek vízelvezetőjét alufóliával/sütőpapírral betakarom és szétosztott tésztát beleteszem. Kicsit kelni hagyom, addig előmelegítem a sütőt 180 fokra. Tűpróbáig sütöm a kenyérkéket. Lehet egy nagy cseréptálban is sütni, de szerintem jobban néznek ki a kisebb cserepekben. A sütési időt a cserepek méretéhez igazítsuk!


A házilagosan sütött panettone nem áll el annyi ideig, mint a hagyományos módon készült, így csak egy-két nappal korábban készítsük el.

27 megjegyzés:

Reni írta...

ú atyavilág ez a cserepes megoldás mekkora ötlet! nagyon-nagyon jó :)

Palócprovence írta...

Köszi! :))

Limara írta...

csodálatos, én is készülök már sütni:)

Puszedli írta...

Eszméletlen ötlet! De jó! :)

Thrini írta...

De szép a kép! Természetesen a panettone is! :)
Nem kell beáztatni az agyagcserepeket?

Andi írta...

Jaj de gyönyörű...!!!!!!

duende írta...

De jó... Nagy ötlet! :)

Fabrikák írta...

Mindig tudtam hogy egy zseni vagy!

szepyke írta...

Leborulok, mekkora ötlet!
:)

És milyen jól lehet dekorálni, jesszusom, ez nagyon jó!!!!
Kérdés:

beáztattad a cserepeket, mint ahogy a cseréptálat kell, illetve kikented, lisztezted?

Lívia írta...

Nagyon szép! Régen mennyi panettonét ettem! Egész dobozgyűjteményem volt a konyhaszekrény tetején:) Lehet, sütök egyet?

Névtelen írta...

a 12-ES CSERÉPBEN MÉGIS KB MENNYI IDEIG SÜTÖTTED???
GYÖNYÖRŰŰŰ!!!!

Palócprovence írta...

Limara, Puszedli, köszönöm! :)

Palócprovence írta...

Thrini, köszi! :) Én nem áztattam be, elsősorban azért, mert elfelejtettem. Nem befolyásolta a végeredményt. Persze, amikor megvettem a cserepet, elmosogattam.

Palócprovence írta...

Andi, Duende, köszönöm! :)

Palócprovence írta...

Zsuzsi, nagyon hízelgő - még ha sajnos nem is igaz, de köszönöm szépen! :)

Palócprovence írta...

Szepyke, :DD
Egyiket sem csináltam vele, de ártani biztos nem ártott volna. Áztatni elfelejtettem, kikenni meg nem akartam,szerintem eléggé vajas a tészta, nem is ragadt bele a cserépbe (az alján ugye ott volt az alufólia).

Palócprovence írta...

Sofia, lehet, hogy itt az ideje! :)

Palócprovence írta...

Névtelen, köszönöm! :)
Kb 25 percig. Időt szándékosan nem írtam, mivel minden sütő más és más még azonos hőfokon is. Én fogpiszkálót szoktam beleszúrni a tészták közepébe, ha már nem ragad rá semmi, akkor készen van.

mandy tarragon írta...

pont múltkor kért tőlem ilyet az egyik barátom karácsonyra, és azon agyaltam, hogy hogyan fogom ilyen magasra sütni. Agyagcserép, fantasztikus :)

Palócprovence írta...

:)))

Gyöngyi írta...

Ez jó ajándékötlet, van egy csomó cserepem:) Most láttam a Tv Paprikán is ezt a receptet!

Palócprovence írta...

Komolyan??? És még azt hittem, milyen jól kitaláltam! Ennyit a vélt újításokról...

Andi/cuki írta...

Gyönyörűűűűű!
Most találtam anyu padlásán egy cserép kuglófsütőt.Szerinted jó abban is?

Névtelen írta...

:))
Szerintem a cserép kuglófsütő remek! :)

Pixie Pie írta...

Ez nagyon csinos és ügyes! Én a Jamie Olivernél láttam a pizzatésztát ilyen cserépben sütni, de ez így még jobb is, mert pizzát nemigen adunk ajándékba. :) Gratulálok az újításhoz!

Palócprovence írta...

Köszönöm! :)

tenyiniki írta...

Megsütöttem, igen finom lett!!! Köszi a pontos receptet!