Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 12. 02.

Frankfurti leves

Frankfurtból indult világhódító útjára a báránybélbe töltött, előzőleg megfőzött és pépesített húsrudacska, amit füsttel tartósítottak - a virsli. Már a XIII. századtól készítették, de igazán ismertté a svájci származású Johann Georg Lahner tette az 1800-as évek elején, aki a bécsi virslit megalkotta. Lahner Frankfurtban tanulta ki a mesterség fortélyait és utána Bécsben (ahol nem érvényesültek a szigorú frankfurti céhes szabályok) kísérletezte ki a saját változatát: marha- és disznóhúst kevert össze és bécsi frankfurtinak nevezte el.

A virsli a frankfurti leves lényeges összetevője és ha nem is bécsi virslit használunk készítéséhez, mindenképpen jó minőségű virslit vegyünk hozzá.


Hozzávalók
  • 1 kisebb fej kelkáposzta
  • néhány szem burgonya
  • 1/2 fej hagyma
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 2+2+2 evőkanál zsír vagy olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1,5 l csontlé vagy húsleves
  • bors
  • majoránna
  • 3 virsli
  • tálaláshoz tejföl és kenyér
A kelkáposztát metéltre vágom és forrásban lévő sós vízbe dobom 1-2 percre majd leszűröm. (A zsenge, új kelkáposztát nem kell leforrázni.)


2 evőkanál olajon megpirítom a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Beleteszem a leszűrt kelkáposztát és a meghámozott, felkockázott krumplit, felöntöm a levessel, fűszerezem és puhára főzöm. A másik 2 evőkanál olajon a liszttel, pirospaprikával világosbarna rántást készítek és ezzel sűrítem a levest. Amíg kiforr a rántás a felkarikázott virslit a maradék olajon megsütöm és a levesbe teszem. Tejföllel és kenyérrel tálalom a levest, ami egytálételként is megállja a helyét.

6 megjegyzés:

Annamarie írta...

Húhh, jó régen ettem már frankfurti levest... Annyira régen, hogy azt sem tudom, hogy az uram szereti-e (3 éve vagyok a felesége) no ha igen, akkor azt hiszem, hogy szombaton el is készítem! Köszi a receptet és az ötletet!

Messzenéző Minyon írta...

Jaj, de szeretem én is! Csak hát a jó virsli, ez itt a bibi... Kíváncsi is lennék, hogy mi az "igazi" virsli pontos receptje.

Palócprovence írta...

Annamarie, derítsd ki, aztán hajrá! :)

Palócprovence írta...

Minyon, :)
Hát, szója biztos nincs benne!

Annamarie írta...

Minyon, én jó virslinek ismerem a bécsi virslit, frankfurti virslit, juhbeles virslit és még van a roppanós virsli is, ami elég jó minőségű. Általában ezeket a Pick Mintaboltban veszem (olyan 1600-1900 Ft/kg áron vannak). A gazdaságos műbeles virsliket nem szeretjük, szerintem az a farnkfurti levesbe sem jó (én még az állataimnak sem adnék belőle).

Messzenéző Minyon írta...

Annamarie, csak az a baj, hogy egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a "jó" minőségű virsliben nincs semennyi szója és ízfokozó. Azért persze ha egyáltalán veszünk virslit, mi is ezeket a fajtákat vesszük, a műbelest nem. De ezért lenne jó tudni az eredeti, házi receptet.