Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 10. 20.

Kairó 3.



Kislánykoromban olvastam Christiane Desroches-Noblecourt  - nálunk 1966-ban megjelent - Tutanhamon című könyvét. Azóta vágytam rá, hogy a saját szememmel lássam a legendás fáraó hagyatékát. Persze, elmentem a Vam Design kiállítására is, és bár természetesen tudtam, hogy másolatokat fogok látni, mégis hatalmas csalódás volt. Akkor fogadtam meg, hogy addig nem halok meg, amíg nem látom az eredeti kincseket. Úgy látszik, már meghalhatok. Láttam.

A kairói Egyiptomi Múzeum lenyűgöző kincseket halmozott fel az ókori Egyiptomból, de ezeknek csak egy töredéke, mintegy 120.000 darab látható. Ezért tervezik egy új múzeum megnyitását a gízai piramisok melletti 50 hektáros területen, ahol a ma még ládákban tárolt több százezer régiséget is meg lehet majd tekinteni.

A múzeum legfőbb látnivalói a Tutanhamon kincsek. Borzongató élmény az aranymaszk szemébe nézni, mintha egyenesen az élő fáraó tekintene ránk. Használati tárgyai ma is megállnák a helyüket (most nem az aranykoporsókra gondolok).

Feltétlenül érdemes megnézni a bejárat közelében elhelyezett rosette-i kő másolatát (az eredetit a mai napig nem adták vissza az angolok). A Rossette kikötővárosban megtalált gránitkő segítségével fejtette meg Jean-Francois Champollion francia egyiptológus a hieroglif írást 1822-ben.

Az emeleti múmiateremben őrzik a királyi múmiákat, több, mint 20 tetemet. (A múzeum más részein állatmúmiákat is láthatunk.)

Egy rövid látogatás is szédítő élmény a múzeumban, de hetekig lehetne e lenyűgöző gyűjtemény között bolyongani, annak ellenére, hogy viszonylag kis alapterületű az épület.

6 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

De azért nem kell ám meghalni még!! Én Nápolyt már 7 éve láttam és még mindig élek!! :))

duende írta...

Egyiptommal én is hasonló szerelemben vagyok, mint Te. A nagy élmény azonban még előttem áll. De jó volt olvasni az összefoglalóidat, remélem egyszer én is eljutok az ígéret földjére - ami számomra is Egyiptom. :)

Zuzuka írta...

nagyon irigyellek! na nem úgy, csak úgy... :)
én még nem halhatok meg, szeretnék a szemébe nézni ennek a csodálatos maszknak!

Palócprovence írta...

Minyon, :DD, azért én sem tervezem még, hogy feldobom a talpam...

Palócprovence írta...

Duende, tudod, ami késik, nem múlik. Kívánom, hogy minél hamarabb eljuss Egyiptomba!
(Egyébként az én "szerelmem" Tunézia)

Palócprovence írta...

Zuzuka, :)