Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 10. 18.

Folytontermő málna


A kertünkben van egy elvadult málnás. Nem tudom, hogyan került oda, egyszercsak ott volt. Ez már önmagában remek dolog, de folytontermő is. Ráadásul  nem a folytontermőnek nevezett, egy évben kétszer termő fajta, hanem ténylegesen folytontermő.
A folytontermő málna nagy előnye, hogy még ilyenkor, október közepén is lehet szemezgetni róla.


A fagyokig terem, így hiába a sok bimbó rajta, ezekből már sajnos nem lesz érett termés.



Update 1 - november 3.

Laci felvetése alapján néhány ágat vízbe tettem. Tényleg sokáig friss maradt a vízben, sőt, volt ami be is ért. Sajnos nagyon vízízűek lettek (annyi vizet felszívtak).



Update 2 - december 1.

A szokatlanul meleg időnek köszönhetően még mindig akad málna a kertben.



Update 3 - december 3.

Az első havazással lezárult a málnaszezon.


9 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Ott, a mihozzánk szomszédos faluban? Juuuj! Esetleg tudnál nekem adni belőle vesszőt? Mert annak pont ősszel van itt az ideje, nem?

Erdokóstoló írta...

Egy kedves ismerősöm nemrégen arról számolt be, hogy vett málna töveket normálisat, és egyszer csak azt vetté észre, hogy van közöttük több tő, ami szintén ilyen folyton termő.

Palócprovence írta...

Minyon, esetleg tudnék. És adok is, ha kiszeded a csalánból. :)

Palócprovence írta...

Erdőkóstoló, akkor az egy jó vétel volt. :)

Laci írta...

Ez olyan fajta mint nekem van? A tavaszi hajtások elkezdenek a nyár közepétől/végétől teremni. Majd a következő tavasszal is ezek a vesszők teremnek és nyár végére elszáradnak (miközben újabb vesszők hajtanak ki tavasszal).
A biológiai érésnek indult bogyók vesszőstől levágva és vázába rakva (mintha virág lenne) beérnek a lakásban. (Csak akkor mi fog teremni majd tavasszal?)

Messzenéző Minyon írta...

Akkor viszek kesztyűt és metszőollót :)

Messzenéző Minyon írta...

Elköltöztettem a blogom:
http://enkisfalum.blogspot.hu/
Sok szeretettel várlak itt!

Palócprovence írta...

Laci, most megfogtál, fogalmam sincs. Nem tudom, mikor melyik vessző terem (eddig nem tudtam nézegetni). Csak azt láttam, hogy májustól folyamatosan van rajta málna.

Palócprovence írta...

Minyon, úgy legyen! :)
Már megkukkantottam az új blogodat, remélem, megtalálta a végleges helyét.