Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 12. 02.

4 év, avagy Ti írtátok

4 év. Ennyi ideje része az életemnek a Palócprovence. Az eredetileg csak a családnak, barátoknak, ismerősöknek íródott blog úgy tűnik, másokat is érdekel, legalábbis a 129 országból történt másfél millió feletti oldalletöltés ezt mutatja. A legváratlanabb helyekről vannak visszatérő olvasóim, ami számomra azért is meglepő, hiszen magyarul írok, na meg a Palócprovence  szembe megy az aktuális trendekkel (már a neve is egy fricska).

Bár ez nem gasztroblog, a legnépszerűbb bejegyzések egyúttal a leghagyományosabb receptek is. Ezek közül is kiemelkedik a madártej - és a töpörtyűs pogácsa receptje (mindkettő 16 ezer feletti letöltéssel), de sok palóc étel is hasonlóan népszerű.

Az évek során számtalan kedves sort írtatok nekem, amit ezúton is köszönök. A sok ezer megjegyzésből (a teljesség igénye nélkül) íme néhány:

"Szia kedves Palócprovence!
Nagyon szeretek nálad nézelődni, mert apai nagymamámat juttatod mindig eszembe.Ő Pásztón lakott én mindig Pest megyében, és gyerekkoromban nyaranta náluk voltam. Nagyon szegény emberek voltak,de annál szeretetre méltóbbak, főleg a drága nagymama. Na, a lényeg,hogy ő kérdezte sokszor " mit főzzek Jutikám (Judit a nevem) IBORKA HALUSKÁVAL jó lesz?" Persze "csak" pörkölt szaft volt de nagyon finom volt! Szóval olyan jó benézni hozzád:)További szép napot!" Névtelen

"Kedves"Jó Palóc"!Nagyon tetszik a Honlapod, látom szereted az itthoni ízeinket, palóc földünket,én szintén.Gratulálok sokrétű, színes írásodhoz, ismeretedhez! Ismeretlenül is köszöntlek, további sikereket"  Réti Margit

"Ganca: Valóban gyerekkorom íze. Sajnos a rokonságom már elment, így eleddig csak az emlékeimben élt ez a bányászoknál túróval+ tejföllel vagy pirított hagymával készített étel. Most már az elkészítését is tudom....KÖSZÖNET érte.
Ui. A haluskát is kergettem vagy tíz évig mire sztrapacska néven újra sikerült megtalálnom."
Távoli

"Köszönöm hogy Palócföldnek a neten egy emlékmüvet állított - és mégpedig milyet! Nagyon szép az oldal, véletlenül akadtam rá. Rimaszombati születésü vagyok, nem titok - de lehet, hogy csak nagyzási mánia - de Rimaszombatot Palócföld fövásosának szokták emlegetni. Ugyan világra szakadt vagyok, de ez még mindig az én hazám és marad is! Bizony a palóc táj fölér egy francia Provence-al, csak gondozni kell. Ebben a szellemben remélem sokan lesznek akik szorgoskodnak és a táj jellegét megpróbálják megtartani. Rozoga kis házakat felújítanak pl. vályogból hisz a legjobb építöanyag, mert helyben van, kiváló höszigetelö tulajdonságokkal rendelkezik és egészséges mint készítésekor mint bennelakásakor. Népszokásokat istápolnak, gyönyörü tájunkat gyöngyszemmé varázsolják. Én is ott leszek, ugyan beletellik még egy pár év, de oda húz vissza a szivem, mert érték, csak fel kell fedezni." 
G. Éva, Németország


"Palócország fővárosában, Balassagyarmaton születtem és nőttem ( akkor és ott úgy mondtuk. nőltem ) fel.Nagyon büszke vagyok palócságomra, annak ellenére,hogy már több mint harminc éve Veszprémben élek. Azonban oda mindig HAZA megyek.
Erről a receptről eszembe jutott,hogy Anyám, kicsi koromban ha bablevest főzött, abból kivett néhány szemet,villával szétnyomkodta, sóval és zsírral (elképzelhető, hogy még mást is tett bele) össze keverte és kenyérre kenve adta nekem még ebéd előtt. Valószínű, hogy ez nem tájjelegű étel, de én nagyon szerettem.
Gratulálok az oldaladhoz, nagyon szeretem olvasni!
Üdv: Kari-DO"

"Kedves Palóc Lány!
Köszönöm az élménydús blogot, a recepteket. Az én szívem is hevesebben dobog, amikor Palócföldről olvasok, hallok. Bár nem ott születtem, Parád-Sándorrét örökre beépült a szívembe (5 évig éltem ott).
Szép Karácsonyt!"
Nóra
"Kedves Palócprovence!

Közvetlenül karácsony előtt akadtam blogodra érdekes módon, a Google egyik grafikus ikonjára kattintva. Azóta többször olvasgattam a sokszínű és nagyon kellemes, tetszetős stílusban megírt témákat, hozzászólásokat és azóta már másnak is ajánlottam az oldalt! :)
... Egy szó mint száz, tetszik a blogod!
További kedvességekkel, jó ötletekkel teli folytatást és persze boldog új évet kívánok!
Üdvözlettel:
Gabi"

"Kedves Palócprovence!
Nagy örömmel és csodálattal olvasom a blogodat pár hónapja. Gratulálok Hozzá(d)! :-)))
Apai nagyanyám palóc, úgyhogy nekem Nálad minden olyan ismerős. Jó érzés. Köszönöm! ...
Üdvözlettel: Gyöngyvér"
 
"Kedves Palócprovence!Régóta olvasgatlak, és nagyon teszik a blogod. Még nem tudtam eldönteni, melyik szempont áll az első helyen: főzhető ételek (ebben a "főzhető"-ben minden benne van, a vastag pénztárca mentesség, a legtöbb helyen beszerezhetőség, természetesség, hagyományok) vagy a "divat"-konyhától és "divat-gasztroblog"-szerűségtől tartózkodás. De az is lehet, hogy ez a kettő mégis inkább egy, és el sem kell döntenem, melyik a fő szempontom... :) Rövidebben: gratulálok a blogodhoz! üdvözlettel, starling"
 
"Kedves Palócprovence!
 Most találtam rá a blogodra, "szerencsés módon" úgy alakult az életem, hogy most alkalmam adódik kicsit böngészni a neten, nagyon tetszik, amit csinálsz. Már meghalt Édesapám révén kötődöm a palócokhoz. Érdeklődéssel olvasom leírásaidat és szeretem azokat a - sajnos - ritkán előforduló alkalmakat, amikor Édesapám szülőfalujába megyünk. Mindig-mindig visszavágyom... Ezeken az alkalmakon - legyen az esküvő vagy szüreti fesztivál - mindig csodálattal figyelem egy még élő közösség, a falu életét. Érdeklődve várom további leírásaidat azokról a dolgokról, melyeket én már csak külső szemlélőként csodálhatok." Ábelné
 
 "A Te Provence-od, a blogod, gyönyörű, még, ha palóc is. A receptek arra csábítanak, hogy elkészítsük és megízleljük a nyomukban született ételeket. Üdv:Ildikó"

 
 "Drága! én nem vagyok  "gasztros" !  De igenis szívesen kirándulok Hozzád és még jó pár hasonló blogba "ingyen szórakozni"....szeretném ha a jövőben is olvashatnám a Veled történteket és a receptjeidet, mert szeretem a stílusodat, a palócságodat, a gusztusodat." Mmama
 
 "Nagyon kedves a blogod, és zseniális a címe! :-) " Fűszeres Eszter





2 megjegyzés:

sajtcédula írta...

hát én is gratulálok, minden reggel megnyitom a blogodat és igen tetszik!

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen! :)