Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 12. 18.

A licsi


A licsihalom előtt állva döbbentem rá, hogy eddig még nem láttam friss licsit. 



Emlékeimben kutakodva rémlik, hogy valamikor régen kóstoltam konzerv formájában, de finoman fogalmazva, nem mélyült el a kapcsolatunk. Most azonban úgy gondoltam, hogy kap tőlem még egy lehetőséget. És nem bántam meg! Finom volt.

A Dél-Kínából származó licsit (Litchi chinensis) a fáma szerint már 4.000 éve termesztik, de örökzöld fája ma nem csak Kínában, de a világ más trópusi és szubtrópusi területein is megtalálható, és állítólag 800 évig is él.


Termése kicsit bizarr, őslény kinézetű. A sötétrózsaszín, tüskés, bőrszerű héjban lévő furcsa állagú (ruganyos vagy talán inkább kemény kocsonya) fehér gyümölcshús ovális, barna magot rejt, egyszerre édes és savanykás.



Fogyasztható nyersen (én erre voksolok), befőttként, de akár szárítva is. Bort is készítenek belőle.

Azt hiszem, megpróbálkozom a magvak csíráztatásával, állítólag gyorsan kicsíráznak. Persze, nem kezdek licsitermesztésbe (jó esetben 10 éves korában fordul termőre), de a lassan növekedő mutatós fácska szobanövényként is tartható.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jaj a licsi........ehhez muszaj hozzaszolnom. En olyan klima alatt elek ahol terem, Mar akinek terem. Nekem van egy 15 eves licsifam es meg soha nem termett, pedig allitolag oltva volt (magrol tuti nem terem!!ezert ez mar gyanus is). A vilag legkenyesebb faja, annyi kinja-baja van, hogy megfelelo idoben kapjon megfelelo aranyu mutragyat, hogy kapjon hideget a viragzashoz, de azt epp kello idoben kapja el ne legyen ontozve vagy eso es ne amikor az uj hajtasok nonek.........De ami a gyumolcsot illeti (jo draga is ezert) en is imadom, sot IMADOM!

Plócprovence írta...

Köszönöm, hogy leírtad! :)
De ahogy azt említettem is, én nem termeszteni akarom.

Névtelen írta...

Jó lehet a klíma, ahol élsz, kicsit összeszedettebb lennék, ha ilyen helyen élhetnék, nos az írigység szól belőlem,de licsit MAGYARHONBAN is lehet nevelni, konzerv licsi magjából is, semmi ilyen-olyan faksznikkal........itthon.