A licsihalom előtt állva
döbbentem rá, hogy eddig még nem láttam friss licsit.
Emlékeimben
kutakodva rémlik, hogy valamikor régen kóstoltam konzerv
formájában, de finoman fogalmazva, nem mélyült el a kapcsolatunk.
Most azonban úgy gondoltam, hogy kap tőlem még egy lehetőséget.
És nem bántam meg! Finom volt.
A Dél-Kínából
származó licsit (Litchi chinensis) a fáma szerint már 4.000 éve
termesztik, de örökzöld fája ma nem csak Kínában, de a világ
más trópusi és szubtrópusi területein is megtalálható, és
állítólag 800 évig is él.
Termése kicsit bizarr, őslény
kinézetű. A sötétrózsaszín, tüskés, bőrszerű héjban lévő furcsa állagú (ruganyos vagy talán inkább kemény kocsonya) fehér
gyümölcshús ovális, barna magot rejt, egyszerre édes és
savanykás.
Fogyasztható nyersen (én
erre voksolok), befőttként, de akár szárítva is. Bort is készítenek belőle.
Azt hiszem,
megpróbálkozom a magvak csíráztatásával, állítólag gyorsan
kicsíráznak. Persze, nem kezdek licsitermesztésbe (jó esetben 10
éves korában fordul termőre), de a lassan növekedő mutatós
fácska szobanövényként is tartható.
3 megjegyzés:
Jaj a licsi........ehhez muszaj hozzaszolnom. En olyan klima alatt elek ahol terem, Mar akinek terem. Nekem van egy 15 eves licsifam es meg soha nem termett, pedig allitolag oltva volt (magrol tuti nem terem!!ezert ez mar gyanus is). A vilag legkenyesebb faja, annyi kinja-baja van, hogy megfelelo idoben kapjon megfelelo aranyu mutragyat, hogy kapjon hideget a viragzashoz, de azt epp kello idoben kapja el ne legyen ontozve vagy eso es ne amikor az uj hajtasok nonek.........De ami a gyumolcsot illeti (jo draga is ezert) en is imadom, sot IMADOM!
Köszönöm, hogy leírtad! :)
De ahogy azt említettem is, én nem termeszteni akarom.
Jó lehet a klíma, ahol élsz, kicsit összeszedettebb lennék, ha ilyen helyen élhetnék, nos az írigység szól belőlem,de licsit MAGYARHONBAN is lehet nevelni, konzerv licsi magjából is, semmi ilyen-olyan faksznikkal........itthon.
Megjegyzés küldése