Bivalymozzarella akadt az
utamba, ami még akciósan sem olcsó mulatság, de néha engedni
kell a kísértésnek. Persze, friss, zsíros (8 %-os) bivalytejből
készült bivalymozzarellát (Mozzarella di Bufala) csak Campaniában
kóstolhatunk, hiszen csak néhány napig áll el. A nálunk is
elérhető változata a tejsavóban tartott, pasztőrözött
csomagolású, de még ez is mesés a sokszor gumiszerű, tehéntejből
készültekhez képest.
Ha biztosak szeretnénk
lenni benne, hogy ténylegesen Mozzarella di Bufala Campana-t
vásárolunk, keressük a DOP (eredetvédett) jelzést. Ma Olaszország
bivalyállománya 280.000 bivalyból áll, ennek fele a tejelő
tehén, átlag napi 12 literestejhozammal, amiből 3 kg mozzarella állítható elő. Így érthető
a magas ár.
A mozzarellából készült
legismertebb és legegyszerűbb étel a Caprese saláta, ám ehhez
tökéletes alapanyagok kellenek, hogy tényleg finom legyen. Ez a
recept viszont tehénmozzarellából is finom lesz. A gremolata nem
csak az ossobucohoz remek, de chilivel felturbózva akár a
mozzarellára is kerülhet.
Hozzávalók
- 2 mozzarella
- 1 friss piros chili apróra vágva vagy helyette chilipehely
- 1 citrom reszelt héja
- 6 fekete olajbogyó kimagozva, felaprítva
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
- só
Keverjük össze az
öntetet.
A mozzarellákat
szeleteljük fel vagy tépkedjük össze (én inkább így szoktam)
és locsoljuk rá az öntetet.
Recept: Nigella Lawson
3 megjegyzés:
Szent bivalytej!
Én az ilyenekért rajongok-a mozzarelláért egyébként is, bármilyen formában!
Ez pedig csodásan fest!
És még nem is ettem :)
Ez csodás recept! Pont valami ilyesmire van szükségem, mert a mozzarella + paradicsomszeletek már uncsi... viszont a mozzarellát imádják a gyerekeim :) köszi!
:)
Megjegyzés küldése