Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 03. 27.

Gremolatás mozzarella


Bivalymozzarella akadt az utamba, ami még akciósan sem olcsó mulatság, de néha engedni kell a kísértésnek. Persze, friss, zsíros (8 %-os) bivalytejből készült bivalymozzarellát (Mozzarella di Bufala) csak Campaniában kóstolhatunk, hiszen csak néhány napig áll el. A nálunk is elérhető változata a tejsavóban tartott, pasztőrözött csomagolású, de még ez is mesés a sokszor gumiszerű, tehéntejből készültekhez képest.

Ha biztosak szeretnénk lenni benne, hogy ténylegesen Mozzarella di Bufala Campana-t vásárolunk, keressük a DOP (eredetvédett) jelzést. Ma Olaszország bivalyállománya 280.000 bivalyból áll, ennek fele a tejelő tehén, átlag napi 12 literestejhozammal, amiből 3 kg mozzarella állítható elő. Így érthető a magas ár.

A mozzarellából készült legismertebb és legegyszerűbb étel a Caprese saláta, ám ehhez tökéletes alapanyagok kellenek, hogy tényleg finom legyen. Ez a recept viszont tehénmozzarellából is finom lesz. A gremolata nem csak az ossobucohoz remek, de chilivel felturbózva akár a mozzarellára is kerülhet.


Hozzávalók
  • 2 mozzarella
  • 1 friss piros chili apróra vágva vagy helyette chilipehely
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 fekete olajbogyó kimagozva, felaprítva
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
Keverjük össze az öntetet.


A mozzarellákat szeleteljük fel vagy tépkedjük össze (én inkább így szoktam) és locsoljuk rá az öntetet.

Recept: Nigella Lawson

3 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Szent bivalytej!
Én az ilyenekért rajongok-a mozzarelláért egyébként is, bármilyen formában!
Ez pedig csodásan fest!
És még nem is ettem :)

Dia írta...

Ez csodás recept! Pont valami ilyesmire van szükségem, mert a mozzarella + paradicsomszeletek már uncsi... viszont a mozzarellát imádják a gyerekeim :) köszi!

Palócprovence írta...

:)