Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 03. 12.

Kalászkenyér


A kalászkenyér (pan d'epi) nagyon könnyen elkészíthető, mutatós kis kenyér.


Hozzávalók 1 cipóhoz

  • 275 g liszt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 175 ml meleg víz 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 teáskanál tengeri só
  • a tetejére pici olaj és liszt
A hozzávalókból dagasszunk kelt tésztát, alaposan dolgozzuk ki. Meleg helyen kelesszük meg. A megkelt tésztát gyúrjuk át, formázzunk belőle bagettet. Tegyük egy sütőlapra Egy konyhai ollóval vagdossuk be a tetejét (olyan 45 fokos szögben) és felváltva hajtogassuk jobbra és balra a tésztát.



Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, addig hagyjuk kelni a kalászunkat. A tetejét kenjük meg olajjal, szórjunk rá kevés lisztet és süssük 30 percig. A sütőbe spricceljünk egy kis vizet (vagy tegyük a sütő aljába egy hőálló tálba).





2 megjegyzés:

jociandi írta...

Ezt kipróbáltam, éppen a tányéron gőzölög, valami isteni! Köszi a megosztást (meg úgy általában a receptekért, a gancát is tőled ismertem meg, és most nagy kedvenc).

Palócprovence írta...

:))