Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 03. 25.

Egy 100 éves képeslap


Ez a képeslap nagyanyám gyűjteményéből maradt rám, pontosan 100 éve adták postára Szépreményű Gy. Juczika úrhölgynek címezve. A kép jól reprezentálja az akkori kor szépségideálját.


A világ első postai levelezőlapját 1869. október 1-jén hozták forgalomba az Osztrák – Magyar Monarchiában, majd 1870-ben már képi ábrázolás is került a levelezőlapokra – megszületett a képeslap. Oly népszerűvé vált, hogy 1894-ben Velencében már nemzetközi képeslapkiállítást rendeztek. Nagy divat volt a képeslapok gyűjtése is.


2 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Annak idején(hatvanas évek vége, hetvenes eleje) tanárom volt Tüskés Tibor. Hozott szakkörre egy katonai képeslapot az első világháborúból. Azóta kötet is íródott hozzá, s sorra jelennek meg a visszaemlékezések. Tudom, hogy más jellegű, de ahogy említetted a nagyanyádat nekem ő jutott eszembe. Ezek megmaradnak, az internetes jókívándságok bár gyorsak, de veszendőbe is mennek.

Palócprovence írta...

Így van, ahogy írod. Azért remélem, mindig lesz valaki, aki megőrzi a múlt emlékeit, mert sokat tanulhatunk belőle.