Egy kis húsvéti
visszatekintésként következzen a kalácsfészek receptje Lajos
Maritól. Persze, nem csak ilyen módon formázható ez a
kalácstészta, de szerintem ez a legmutatósabb változat.
Hozzávalók 10 darabhoz
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 6 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- csipetnyi só
- 3 tojássárgája
- 6 dkg olvasztott vaj
a tetejére:
- 10 db tojás
- 1 tojássárgája
A langyos cukros tejben
futtassuk fel az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt
dagasszuk meg a tésztát. Meleg helyen kelesszük a duplájára.
Amíg kel, addig főzzük elő 5 percig a tojásokat, majd hideg
vízben hűtsük ki.
A megkelt tésztát
osszuk el 10 egyenlő részre és mindegyiket sodorjuk ujjnyi
vastagra. A rudakat hajtsuk ketté, tekerjük fonattá, végül
hajlítsuk fészek formára (a tésztavégek a fészek belsejébe
kerüljenek). Mindegyik fészekbe tegyünk egy-egy előfőzött
tojást.
Melegítsük elő a sütőt
200 fokra, addig hagyjuk kelni a sütőlapra helyezett fészkeket.
A
kalácstésztát kenjük meg a tojássárgájával (a tojásokra ne
kerüljön!). 20 percig süssük gőzös sütőben (egy hőálló
edényben tegyünk vizet a sütő aljára).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése