Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 04. 02.

Szent György hava


Szent György havi jeles napok:

Bolondjáratás napja – április 1.

Szent György napja – április 24.

                                                                              kép

Búzaszentelés - Szent Márk napja – április 25.

A búzaszentelés különösen a Palócföldön volt általános (Madarassy László Palócföldi búzaszentelés címmel írt erről 1930-ban). A vetések áldásának szertartása a római ambarvaliákban gyökerezik, amit Nagy Konstantin óta a keresztények is megtartanak.

  kép

A megszentelt búzaszálaknak, csakúgy mint más szentelményeknek, különös erőt tulajdonít a néphit. Mindenki tépett egy-egy szálat, a férfiak a kalapjuk mellé tűzték, az asszonyok imakönyvükbe préselték. A megszentelt és hazavitt búzaszálakat az állatoknak adták, hogy ne dögöljenek, abból vágtak a kislibák eledelébe is. Egy részét pedig eltették, és ha a gyereknek nyilallása támadt, belefőzték a teába, amellyel a fájós részeket borogatták. Ahol a pap megfordult, amikor a négy égtáj felé hintette a szenteltvizet, onnan egy maroknyi földet vittek haza és elhintették a méhek előtt, hogy a raj ne menjen el.

Forrás:
Manga János: Ünnepek, szokások az Ipoly mentén

Nincsenek megjegyzések: