Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 06. 09.

Rózsalekvár


A rózsalekvárhoz lehetőleg intenzív illatú rózsa szirmait válasszuk, a jó illatú rózsa általában jó ízű is. Minél sötétebb színűek a szirmok, annál sötétebb lesz a lekvár is. Természetesen csak permetmentes virágokat használjunk. Válogassuk ki az ép szirmokat, költöztessük ki belőlük a lakókat és óvatosan mossuk meg, ha szükséges. A szirmok tövében lévő világos részt távolítsuk el és máris konyhakész a rózsánk.


Rózsából pektin nélkül csak szirupállagú lesz a lekvár, bár hosszas főzéssel besűríthető némileg, azonban ez rontja a színét (barnássá válik). Ezért én Oetker 1:1 dzsemfixet használtam, ebben a gyümölcspektin mellett citromsav is van, így csak fél citrom levét adtam hozzá (a citromsav és a citromlé segít megőrizni a színt és kiegyensúlyozza a magas cukortartalmat). Ha valaki inkább sima gyümölcspektint választ, célszerű több citromlevet tenni hozzá.



Hozzávalók 1 db 370 ml-es üveghez
  • 4 + 2 dkg konyhakész rózsaszirom
  • 30 dkg kristálycukor
  • fél citrom leve
  • 3 dl víz
  • 2 teáskanál Oetker dzemfix 1:1
  • 1 evőkanál rózsavíz

Első lépésként készítsünk rózsacukrot: 30 dkg cukrot 4 dkg szirommal daráljunk össze egy késes robotgéppel (ez a rózsacukor nem csak rózsalekvárhoz használható és alaposan megszárítva hosszabb ideig eltartható).


Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a rózsacukrot, a maradék 2 dkg rózsaszirmot és a citromlevet, majd kevergetve főzzük 10 percig. Adjuk hozzá a dzsemfixet és ezzel is főzzük még 5 percig. Legvégül kerül bele a rózsavíz és már tölthetjük is az üvegbe. A jól lezárt üveget fordítsuk fejjel lefelé 10 percre (ez sterilizálja a bent lévő levegőt), majd megfordítva hagyjuk kihűlni.

Tipp: Ha valaki nem szereti a lekvárban a szirmokat, akkor mind a 6 dkg sziromból készüljön a rózsacukor.





5 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Köszönöm a rózsacukor öteletet, ezt még nem próbáltam.
No és a rózsavíz...?

Palócprovence írta...

A valódi rózsavíz az illóolaj előállításának mellékterméke, ezért
jó minőségű rózsavizet sajna nem lehet házilag előállítani. Bár már nálunk is lehet vásárolni lepárlót illóolajok kinyeréséhez, azonban 50 ml illóolaj kinyeréséhez legalább százezer rózsaszirom kell - ez kicsit problémássá tesz a dolgot.


Anikó írta...

Igazi különlegesség ez a lekvár, a tiéd gyönyörű színű lett, egyszer kóstoltam, de az valószínű túlfőzött lehetett, mert barnás volt és semmi, de semmi íze nem volt, nemhogy rózsa, nagy csalódás volt, mert valami finomat vártam, illatosat, van illatos rózsám, ki kéne egyszer próbálni,1 üveggel, csakhogy tudjam rózsaillatú-e:-))))

Palócprovence írta...

Az enyém az! ;) Persze, kérdés, mennyire illatos a rózsád...

Borcsa írta...

Kedves Palócprovence,
tudom, hogy már elbúcsúztál az olvasóidtól (azért reménykedve vissza-visszanézek, és gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.... ;-)), de azért megkérdezem: 6 dkg konyhakész szirom az hány virág?