Ennek a csigának az
eredeti verziója Limaránál található, én elsősorban a
tejfölös-kolbászos töltelékén változtattam: aszalt
paradicsomos pestoval és levegőn szárított sonkával töltöttem.
Hozzávalók
a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 kicsi tojás
- 1,5 dl víz
- 1 evőkanál vaj vagy olaj
a pestohoz:
- 3-4 evőkanálnyi olajban eltett aszalt paradicsom az olajjal együtt
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- só
- bors
a töltelékhez még:
- 1 csomag feketeerdei sonka (vagy más levegőn szárított sonka)
- reszelt sajt
A tészta hozzávalóiból
a szokásos módon készítsünk kelt tésztát, majd meleg helyen
kelesszük meg.
Addig a pestohoz
pürésítsük az aszalt paradicsomot az olajjal és a fokhagymával
együtt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A kb. 25x40 cm-re
kinyújtott tésztát kenjük meg a pestoval, szórjuk meg a
sonkadarabokkal és a reszelt sajttal.
Tekerjük fel a tésztát
a hosszabbik oldala mentén (mint egy bejglit). A töltött rudat
hosszában vágjuk ketté. Sütőpapíron az egyiket tekerjük fel
csigaformában, majd a másikat tekerjük a csiga köré.
Papírral együtt emeljük
át egy 22 cm-es csatos tortaformába vagy egyéb hőálló formába.
180 fokra előmelegített sütőben süssük (kb. 25-30 perc).
Hidegen is jó.
2 megjegyzés:
Nagyon finom lehet guszta! Láttam Limaránál is de így hogy megváltoztattad a töltelékét, egyből arra gondoltam hogy bármilyen fölvágottal is milyen finom lehetne!
A tölteléke szabadon variálható. Akár csak zöldségekkel is el tudom képzelni, gombával vagy vegyes idényzöldségekkel (ilyenkor érdemes kicsit megpirítani a zöldségeket, nehogy sok levet eresszenek a tésztában). De egy egyszerű zöldfűszeres vajjal is remek lenne.
Megjegyzés küldése