Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 11. 27.

Hálaadási menü az 1900-as évek elejéről

Ha egy kedvenc sorozatot kellene megneveznem, az biztosan a Váratlan utazás (Road to Avonlea) lenne. Az 1900-as évek elején a kanadai Prince Edward szigeten játszódó történetet eddig 140 országban követhették nyomon.


Innen származik az alábbi hálaadási menü. A híres észak-amerikai ünnep, a Háaadás (Thanksgiving), amelyen eredetileg Istennek adtak hálát a termésért az őszi betakarítások után, egészen 1621-ig vezethető vissza. Mára a legnagyobb családi ünnep, amire a családtagok több ezer mérföldről is hazamennek. Az Egyesült Államokban mindig november utolsó csütörtökén ünnepelnek, Kanadában viszont október második hétfőjén (az időjárási viszonyok miatt korábban van a betakarítás vége).


És akkor lássuk azt a bizonyos menüt!













A sorozatban szereplő recepteket akár könyv formájában is megvásárolhatjuk.


Képek és receptek: www.avonlea.sullivanmovies.com


4 megjegyzés:

Monika írta...

Hú! A mai napomat bearanyoztad!!!!!Nekem nagyon fontos a hálaadás...gyakran,de az ünnephez is vonzódom.
A Váratlan utazás pedig nekem is a leg.....
Múltkor egy epizód végének elcsípése volt a szívderítő!
Lebegtettem a család előtt a DVD-t,.:)
A menüért is köszönet,nem ismertem!

Palócprovence írta...

:)) Nekem még videókazettán van meg a teljes sorozat. ;)

Anikó írta...

Én úgy tudom a Hálaadás Amerikában azért és azóta ünnep, mert az első hajó, valamilyen Mary nevű, majd utána a többi is a bevándorlókkal, az első telepesekkel ekkor ért partot, és mivel igen viszontagságos, viharos utazásuk volt, hálát adtak istennek a megmenekülésükért, a partraszállásért.

Anikó írta...

Utánanéztem, mindkettőnknek igaza van.
Az első telepesek 1621-ben érkeztek a Mayflower fedélzetén, menekültek voltak az európai vallásüldözések menekültjei, először ezt ünnepelték.
Igenám de az első télen majdnem a fele elpusztult a megérkezetteknek a nélkülözések, a hideg az éhezés miatt,az ismeretlen körülmények miatt, majd segítették őket a megtelepedésben a wampanoag indiánok, tanították őket a kukorica termesztésre, a juharszirup kinyerésére és más hasonló praktikusságra és valóban az ínséges időket követő bőséges termést is ünnepelték a hálaadással:-))))