A grillázs már a X. században is ismert volt, bár ekkor még
nádmézből (nádcukor) és virágok keverékéből állt és
köhögés elleni szerként alkalmazták. A pörkölt cukorból
megformázott kert Mátyás király esküvői asztalán édességként
jelent meg 1476-ban.
Az 1795-ben kiadott szakácskönyvben már krillás néven
szerepelt és dióval, mandulával készült.
(Magyar Márton: A magyar vendéglátás története)
A pergelt (perkelt, pörkölt) dióból, más néven diógrillázsból
készült torta az 1930-as évektől jött divatba lakodalmakon.
Vidéken még ma is készül nemcsak esküvőre, de keresztelőre,
születésnapra is.
Ha ilyen bonyolult tortákat nem is, de egy egyszerű pergelt diót
mi is könnyen készíthetünk, amit sok édességhez
felhasználhatunk, de önmagában is finom nassolni való. Akár két
hónapig eláll(na)...
Hagyományosan a dió mennyiségének kétszerese a cukor, de én
jobban szeretem fele-fele arányban. A diógerezdeket sem vágom
apróra csak a kész grillázst szükség szerint.
Hozzávalók
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg dió
Olvasszuk meg a cukrot kevergetés nélkül, csak az edényt
mozgatva. Amikor már mézszínű a megolvadt cukor, adjuk hozzá a
diót, azzal is pirítsuk rövid ideig. Figyeljünk rá, hogy ne
égjen meg! Terítsük egy pici olajjal kikent porcelántányérra.
Egy villával válasszuk el egymástól a diószemeket. Kihűlve
szükség szerinti éles késsel összevághatjuk egy vágódeszkán.
2 megjegyzés:
Szinte minden nap csinálok, annyi a dióm:))
:))
Megjegyzés küldése