Nagy kedvencem a pahlava,
de néha (vagy nem is néha) a lustaság győz. Ilyenkor
tésztanyújtás helyett kész réteslapot használok a készítéséhez és a fűszerezését is leegyszerűsítem. Ebben a változatban inkább a töltelék dominál. A leírása jóval hosszadalmasabb az elkészítésénél.
Hozzávalók egy 18 cm
átmérőjű kapcsos tortaformához
- 1 csomag 8 lapos réteslap (150 g)
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg nádcukor
- 5-6 tok zöld kardamom
- 5 dkg olvasztott vaj
a sziruphoz:
- 1 dl víz
- 1 evőkanál cukor
A töltelékhez keverjük
össze a darált diót a cukorral és a kardamomtokokból kibontott
és összetört magokkal. Az 1 dl vízből és az evőkanálnyi
cukorból főzzünk szirupot.
A kicsomagolt
réteslapokat ne szedjük szét, a tortaforma alja mentén vágjuk át
egyszerre a 8 lapot, összesen négyszer – így 32 tésztalapot
kapunk.
A tortaformát vajazzuk
ki, tegyünk az aljára egy tésztalapot, rá egy újabb lapot
szintén megvajazva, majd egy újabbat, összesen 5 lapot. Erre kerül
3 evőkanálnyi töltelék elterítve. Folytassuk a rétegezést
(lapok+töltelék), de már csak 3-3 lappal (mindegyiket vajjal
megkenve). A tetejére ismét 5 lap kerül.
Egy éles késsel vágjuk
rombusz alakú szeletekre a pahlavát.
180 fokra előmelegített
sütőben süssük 30-35 percig. 20 perc sütés után locsoljuk meg
a kihűlt szirup felével, majd még 10 perc sütés után a maradék
sziruppal is. A formában hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése