Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 12. 05.

Lusta pahlava

Nagy kedvencem a pahlava, de néha (vagy nem is néha) a lustaság győz. Ilyenkor tésztanyújtás helyett kész réteslapot használok a készítéséhez és a fűszerezését is leegyszerűsítem. Ebben a változatban inkább a töltelék dominál. A leírása jóval hosszadalmasabb az elkészítésénél.


Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
  • 1 csomag 8 lapos réteslap (150 g)
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg nádcukor
  • 5-6 tok zöld kardamom
  • 5 dkg olvasztott vaj
a sziruphoz:
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál cukor

A töltelékhez keverjük össze a darált diót a cukorral és a kardamomtokokból kibontott és összetört magokkal. Az 1 dl vízből és az evőkanálnyi cukorból főzzünk szirupot.

A kicsomagolt réteslapokat ne szedjük szét, a tortaforma alja mentén vágjuk át egyszerre a 8 lapot, összesen négyszer – így 32 tésztalapot kapunk.


A tortaformát vajazzuk ki, tegyünk az aljára egy tésztalapot, rá egy újabb lapot szintén megvajazva, majd egy újabbat, összesen 5 lapot. Erre kerül 3 evőkanálnyi töltelék elterítve. Folytassuk a rétegezést (lapok+töltelék), de már csak 3-3 lappal (mindegyiket vajjal megkenve). A tetejére ismét 5 lap kerül.

Egy éles késsel vágjuk rombusz alakú szeletekre a pahlavát.


180 fokra előmelegített sütőben süssük 30-35 percig. 20 perc sütés után locsoljuk meg a kihűlt szirup felével, majd még 10 perc sütés után a maradék sziruppal is. A formában hagyjuk kihűlni.





Nincsenek megjegyzések: