Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 12. 11.

Fehér piskóta

Maradék tojásfehérjékből akár fehér piskótát is süthetünk.


Hozzávalók 1 db tojásfehérjéhez
  • 20 g cukor
  • 30 g finomliszt
  • 15 g olvasztott vaj vagy olaj
Értelemszerűen, ahány tojásfehérjét használunk fel, annyival szorozzuk a hozzávalók mennyiségét.
A tojásfehérjéket verjük fel habbá, kanalanként adjuk hozzá a cukrot, közben tovább verve. Szitáljuk bele a lisztet, végül forgassuk bele az olvasztott vajat (olajat). Simítsuk megfelelő méretű formába és 160 fokon 25-30 percig süssük.

Tetszés szerinti töltelékkel tölthetjük, de akár maradhatunk a fehér színű hozzávalóknál is.

Tipp: A liszt egy részét lecserélhetjük finomra darált szárított kókuszreszelékre vagy blansírozott mandulára. Így továbbra is fehér marad a piskótánk, de új ízekkel gazdagíthatjuk.


2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Tojásfehérje sokszor marad sütésből vissza + ezzel a csupa fehér lehetőséggel felcsigáztál!
Kipróbálom és "megosztalak"! :)))

Palócprovence írta...

:))