Sokáig hittük, hogy
csak egy diófánk van (az a csemete, amit mi ültettünk), aztán
egy szép napon találtam hármat a patakparton iszalagfüggöny mögé
bújva. Nehezen, de sikerült kiszabadítani őket az erdei iszalag
fojtogató szorításából, így ősszel már csak a patakkal
kellett megküzdeni a dióért. A diófák ágai a patak fölé
nyúlnak, ezért a patak elveszi ami neki jár, de maradt nekünk is.
Csak Nana kutyát kell szemmel tartani, mert szívesen lopkodja és
az utolsó diódarabkát is kinyeri a héjból. Apró szemű, de
egészséges és finom belű a madarak ültette diófák termése.
Most diós stangli, más néven zongorabillentyű (amit először
vagy 25 éve kóstoltam Borcsa néni jóvoltából) készült a „vízi
dióból”.
Hozzávalók 24 darabhoz
- 20 dkg darált dió
- 10 + 10 dkg átszitált porcukor + szükség szerint
- 2 tojássárgája
- 1 tojásfehérje
A darált diót dolgozzuk
össze a tojások sárgájával és 10 dkg cukorral. Elsőre úgy
tűnhet, nem fog összeállni a massza, de csak gyúrjuk kitartóan.
Nyújtsuk ki fél cm vékonyra és téglalap alakúra, ha szükséges
kevés porcukrot használhatunk, hogy ne tapadjon le a tészta.
A tojásfehérjét
keverjük ki a másik 10 dkg porcukorral (a fehérjét nem kell
felverni!). A mézeskalács díszítéséhez használt cukormázhoz
hasonló mázat kell kapnunk. Ne legyen folyós (mert lefolyik a
tésztáról), de túl sűrű sem (nem terül el). Kenjük a diós
tésztára.
Vágjuk fel stangli
formára – 24 darabra elég ez a mennyiség. Egy széles pengéjű
késsel tegyük át sütőlemezre őket és 100 fokos sütőben
inkább csak szárítsuk, semmint süssük a stanglikat. A máz
lehetőleg maradjon fehér.
Még melegen vegyük le a sütőlapról, később könnyen törik. Fémdobozban - elvileg - hosszabb ideig eláll, de még sosem sikerült jól eldugni...
5 megjegyzés:
Ez bennem kellemes emlékeket ébreszt, kamaszkorom sütije! Örvendek, hogy olvasván felelevenedett bennem az íze.
Örülök! :)
Tegnap megsütöttem, és bár a leírás alapján nem rémlett a süti, megkóstolva rájöttem, hogy nekem is kedves gyerekkori süteményem. El is fogyott mára... Köszönöm a receptet!
Örülök, hogy kipróbáltad! :)
A zongorabillentyű nálunk teljesen más. A tészta diós,de tojássárgáját kell rátenni. Az is nagyon finom.
Megjegyzés küldése