Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 01. 07.

Gesztenyés gombaleves

Férjem nagy kedvence ez a leves, amit teljesen másképpen készítek, mint Zsuzsa. Az ötletadó Halmos Monika receptje volt, bár már nem nagyon ismerne rá. Legfinomabb természetesen vargányából, de mivel nem szeretem a szárított gombát, leggyakrabban friss csiperkéből készül.
Ez utóbbi esetben nagy szolgálatot tesz a vargányagombás Kotányi malom, ami némi vargányaízt csempész vissza a levesbe. Vargányán kívül sót (és borsikafüvet, petrezselymet) is tartalmaz, ezt figyelembe kell venni a sózásnál.
A főtt, szemes gesztenye fele kiváltható fagyasztott, natúr gesztenyemasszával. Ez esetben a liszt fölöslegessé válik, mert a gesztenyemassza kellőképpen besűríti a levest. A főtt gesztenyét mazochisták készíthetik maguk, de tökéletesen megfelel a fagyasztott vagy a zacskós változat is.
Ha éppen akad, készíthetjük húslevessel, csak hasznára válik.
A petrezselyem akár el is maradhat.


Hozzávalók
  • 50 dkg gomba
  • 20 dkg tisztított, főtt gesztenye
  • 5 dkg vaj
  • 1 liter víz vagy húsleves
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • esetleg vargányagombás só
  • frissen őrölt bors
  • reszelt szerecsendió
  • csipetnyi pirospaprika
  • esetleg néhány szál petrezselyem
A gombát soha sem mosom vagy hámozom meg, csak egy papírtörlővel tisztítom meg, ha szükséges. A tönk földes végét persze levágom. Felszeletelem és a vajon megpárolom. Felöntöm a levessel vagy a vízzel, hozzáadom a gesztenyét, ízesítem és pár percig forralom. Ha csak egész gesztenyét használok, akkor csomómentes tejszínes habarást készítek a tejszínből, a lisztből és a pirospaprikából, majd a leveshez keverem. Ha natúr gesztenyepürét is teszek bele, akkor a liszt elmarad, csak a tejszín megy a levesbe. Kiforralom és tálalás előtt egy kicsit hűlni hagyom.

3 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon izgalmasan hangzik! És guszta is! :-)

Palócprovence írta...

:)

Seafalcon írta...

Ezt most elviszem, mert nálunk Szenteste kötelező a gombaleves, és ilyet még nem ettünk, s nagyon rokonszenves. Csak kis csavar lesz benne, de hogy mi, az csak a főzés közben derül majd ki!

Boldog karácsonyt!