Férjem nagy kedvence ez a leves, amit teljesen másképpen készítek, mint Zsuzsa. Az ötletadó Halmos Monika receptje volt, bár már nem nagyon ismerne rá. Legfinomabb természetesen vargányából, de mivel nem szeretem a szárított gombát, leggyakrabban friss csiperkéből készül.
Ez utóbbi esetben nagy szolgálatot tesz a vargányagombás Kotányi malom, ami némi vargányaízt csempész vissza a levesbe. Vargányán kívül sót (és borsikafüvet, petrezselymet) is tartalmaz, ezt figyelembe kell venni a sózásnál.
A főtt, szemes gesztenye fele kiváltható fagyasztott, natúr gesztenyemasszával. Ez esetben a liszt fölöslegessé válik, mert a gesztenyemassza kellőképpen besűríti a levest. A főtt gesztenyét mazochisták készíthetik maguk, de tökéletesen megfelel a fagyasztott vagy a zacskós változat is.
Ha éppen akad, készíthetjük húslevessel, csak hasznára válik.
A petrezselyem akár el is maradhat.
HozzávalókEz utóbbi esetben nagy szolgálatot tesz a vargányagombás Kotányi malom, ami némi vargányaízt csempész vissza a levesbe. Vargányán kívül sót (és borsikafüvet, petrezselymet) is tartalmaz, ezt figyelembe kell venni a sózásnál.
A főtt, szemes gesztenye fele kiváltható fagyasztott, natúr gesztenyemasszával. Ez esetben a liszt fölöslegessé válik, mert a gesztenyemassza kellőképpen besűríti a levest. A főtt gesztenyét mazochisták készíthetik maguk, de tökéletesen megfelel a fagyasztott vagy a zacskós változat is.
Ha éppen akad, készíthetjük húslevessel, csak hasznára válik.
A petrezselyem akár el is maradhat.
- 50 dkg gomba
- 20 dkg tisztított, főtt gesztenye
- 5 dkg vaj
- 1 liter víz vagy húsleves
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
- só
- esetleg vargányagombás só
- frissen őrölt bors
- reszelt szerecsendió
- csipetnyi pirospaprika
- esetleg néhány szál petrezselyem
A gombát soha sem mosom vagy hámozom meg, csak egy papírtörlővel tisztítom meg, ha szükséges. A tönk földes végét persze levágom. Felszeletelem és a vajon megpárolom. Felöntöm a levessel vagy a vízzel, hozzáadom a gesztenyét, ízesítem és pár percig forralom. Ha csak egész gesztenyét használok, akkor csomómentes tejszínes habarást készítek a tejszínből, a lisztből és a pirospaprikából, majd a leveshez keverem. Ha natúr gesztenyepürét is teszek bele, akkor a liszt elmarad, csak a tejszín megy a levesbe. Kiforralom és tálalás előtt egy kicsit hűlni hagyom.
3 megjegyzés:
Nagyon izgalmasan hangzik! És guszta is! :-)
:)
Ezt most elviszem, mert nálunk Szenteste kötelező a gombaleves, és ilyet még nem ettünk, s nagyon rokonszenves. Csak kis csavar lesz benne, de hogy mi, az csak a főzés közben derül majd ki!
Boldog karácsonyt!
Megjegyzés küldése