Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 01. 04.

Bordói sósrudacskák

Nagyanyám kézzel írt receptfüzetéből való ez a recept. Hogy mitől bordói? Fogalmam sincs!


Hozzávalók
  • 28 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 15 dkg zsír
  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál só
  • 3-4 evőkanál tej
A tetejére
  • 1 tojás
  • köménymag, esetleg reszelt sajt vagy egyéb olajos mag
Kivételesen nem ajánlom a zsír lecserélését vajra vagy margarinra, mert megváltoztatja a tészta állagát. Eredetileg köménymaggal készül (és nekem ez ízlik legjobban), de nyugodtan változtathatunk rajta.
A sütőporral kevert lisztet elmorzsoltam a zsírral (jelen esetben kacsazsírral), hozzáadtam a tojássárgáját, a sót és 1-2 löttyintésnyi tejet. Gyorsan összegyúrtam és félujjnyi vastagra nyújtottam. Hosszú, keskeny darabokra vágtam, sütőlapra tettem. A tetejét felvert tojással megkentem és megszórtam köménymaggal.
Előmelegített légkeveréses sütőben 200 fokon 10 perc alatt kész.

2 megjegyzés:

mmama írta...

Ágninál láttalak, és mert enni is szeretek itt ragadtam.
Szépek a képeid, és biztos finomak az
ételek is.
Üdv a PIF . táborban

Palócprovence írta...

Köszi Mmama! Örülök, hogy itt vagy!