Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 01. 24.

Csülök pékné módra

Kocsonyát főztem (majd ennek is felkerül a receptje), amibe került egy csülök is. A kocsonya porciózása közben eszembe jutott, milyen régen készítettem csülköt pékné módra. A gondolatot tett követte, az omlósra főtt csülök nem a rezgő kocsonya alatt végezte, átlényegült pékné módra.


Hozzávalók
  • 1 méretes főtt csülök vagy két kisebb
  • 1 kg krumpli
  • 3-4 hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanálnyi zsír
  • 1 bögre víz
  • bors
  • chilipehely
A kicsontozott, feldarabolt csülköt a meghámozott, szintén feldarabolt krumplival és hagymával együtt kizsírozott sütőtálba tettem. Fűszereztem, közészórtam a fokhagymát, felöntöttem a vízzel. 200 fokon jó 50 percig sütöttem.
Savanyúkáposztával tálaltam.

4 megjegyzés:

duende írta...

Jaj, csurog a nyálam... És ma még nem is ettem, csak egy banánt...

Hát illik kísértésbe vinni az emberlyányát?! :-)))

Palócprovence írta...

Csak nem fogyizol még mindig? :(

duende írta...

De. Muszály.
Tvaszra normálisan akarok kinézni. :-))


A rakott keled fantasztikus!
Még sosem csináltam, pedig én szeretem a kelkáposztát. Csak a kedves uram nem. És ezt sem lehet kis adagban... :-(

Palócprovence írta...

:) Már most is normálisan nézel ki, de Te tudod!
A kel tényleg finom lett.