Igazán kedvemre való volt Zsuzsa VKF! kiírása. Az egytálételek hálás témakör, sok minden belefér (nem csak a szó szoros értelmében).
Az egytálétel nem csak egy tál étel, tehát nem azt jelenti, hogy az étkezés csak egyetlen fogásból áll, hanem egy ételkészítési módot jelöl:
"Olyan élelmiszereket főznek együtt, egy edényben egy ételfogássá, amelyekből külön-külön is lehetne önálló ételeket, illetve egy fogás önálló részeit készíteni. Az egytálétel a magyar parasztkonyhán a főzelékféle és a hús párosításának, a háztartásban tartalékolt füstölt hús felhasználásának uralkodó módja." - tudhatjuk meg a Magyar Néprajzi Lexikonból.
Lehet leves, lehet főzelék (igen, még a XIX. század végén is főzeléknek számított a töltött káposzta) lehet sütőben készült rétegenként lerakott vagy egyéb módon sütött fogás és még hosszan sorolhatnám.
"Olyan élelmiszereket főznek együtt, egy edényben egy ételfogássá, amelyekből külön-külön is lehetne önálló ételeket, illetve egy fogás önálló részeit készíteni. Az egytálétel a magyar parasztkonyhán a főzelékféle és a hús párosításának, a háztartásban tartalékolt füstölt hús felhasználásának uralkodó módja." - tudhatjuk meg a Magyar Néprajzi Lexikonból.
Lehet leves, lehet főzelék (igen, még a XIX. század végén is főzeléknek számított a töltött káposzta) lehet sütőben készült rétegenként lerakott vagy egyéb módon sütött fogás és még hosszan sorolhatnám.
A bőség zavarával küzdöttem, mit is készítsek. Végül győzött a dac és a józan ész. A dac azért, mert méltatlanul fekete bárány a kelkáposzta (bár lehet, hogy csak az én konyhámban?!) a józan ész pedig azért, mert volt egy kis maradék pörköltöm, amit fel akartam használni. Ezért lett nálam a rakott kel a befutó, amit egyébként szeretek is.
Hozzávalók
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 60 dkg hús
- 2 fej vöröshagyma
- 1 bögre barnarizs
- 1 tojásnyi zsír esetleg helyette olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1-2 gerezd reszelt fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- majoranna
- 1 liter tejföl (3 nagy doboznyi)
A csíkokra vágott kelkáposztát sós vízzel leforrázom, leszűröm. Így kevésbé lesz puffasztó és a túlzott kesernyés ízt is csökkenti. Természetesen az új kelkáposztát nem kell forrázni.
Legegyszerűbb maradék pörköltet használni hozzá, de ennek hiányában frissen készítem el. Nem szoktam ledarálni a húst, de lehet a hagyományos módon is, darált húsból csinálni.
Közben a rizst félpuhára párolom.
Következhet a rétegezés: majorannával fűszerezett kelkáposzta, rizs, pörkölt, tejföl, kelkáposzta tejföl.
Előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sütöm. Hideg tejföllel tálalom.
Legegyszerűbb maradék pörköltet használni hozzá, de ennek hiányában frissen készítem el. Nem szoktam ledarálni a húst, de lehet a hagyományos módon is, darált húsból csinálni.
Közben a rizst félpuhára párolom.
Következhet a rétegezés: majorannával fűszerezett kelkáposzta, rizs, pörkölt, tejföl, kelkáposzta tejföl.
Előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sütöm. Hideg tejföllel tálalom.
4 megjegyzés:
Nyami!
Erről most eszembe jutott, hogy milyen régen is készítettem rakott kelt. Hasonló a recept, csak én ledarálom a húst, és összekeverem a rizzsel.
Szerintem a héten megfőzöm :)
Tedd azt, nem bánod meg! :)
Nnna. Ez az, amit én a végtelenségig tudnék enni... már ha nem fogyókúráznék, meg vigyáznék a frissen leadott mínuszhatkilóra, meg.... óóó de ennk ilyeeeeeeet :-D
nagyon guszta...
Te is?! És mi a titok - de azt ne mond, hogy ne egyek! :)))
Megjegyzés küldése