Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 27.

Az idei első aszalt paradicsom

Május ide vagy oda, tombol a nyár, soha jobb alkalom a paradicsom aszalására, hiszen már igazi érett paradicsomot is lehet kapni. Még éppen idejében sikerült lencsevégre kapnom az eredményt, mivel nálunk soha nem készülhet belőle elég, szinte üvegbe sem rakom, de már eltűnik.


A módszer részben Nigellától származik, aminek lényeges eleme a sózás, így nem csak könnyebben aszalódik a paradicsom, de sokkal ízletesebb is a só nélkülieknél (és itt nem a bolti rémségekről beszélek). Én sütő helyett a napenergia híve vagyok - ingyen van, egyúttal fertőtlenít is - és mostanában nem panaszkodhatunk a hiányára. Így az első adag 2 nap alatt el is készült. Ezt most nem hagytam kopogósra száradni, mivel tudtam, hogy rögtön elfogy, csak az ízesített olajba került egy rövid időre. Az olajba mindig teszek fokhagymát és egy kis borsot is, nálunk ez a kedvenc, de tetszés szerint variálható a fűszerezése. Amikor kifogy a paradicsom (szóval gyorsan), az ízesített olaj sok mindenre felhasználható. Téli eltevéshez azonban teljesen kiszárítom a paradicsomot, különben megromolhat.

11 megjegyzés:

Vegavarázs írta...

Hű, ez a legjobbkor jött! Én is szeretnék csinálni (szintén napenergiával), de a sózásról nem tudtam. Néhány helyen utánanéztem, de só nélkül volt, és felmerült bennem, hogy nem lesz-e túlságosan ízetlen. Válaszoltál fel nem tett kérdésemre :-) Nagyon köszönöm!

Palócprovence írta...

Örülök! :))

duende írta...

Nézz be hozzám, légyszi! :)

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen! :))

Kata írta...

De gyors vagy:) Nálunk még annyira drága a paradicsom, hogy nem nagyon érné meg, pedig napenergia az tényleg van bőven!

Palócprovence írta...

Nálunk sem olcsó, de az aszalt paradicsom olyan drága (és nem is nagyon kedvelem a boltit), hogy még így is baráti az ár.

erős ildikó írta...

A sós változatot is ki fogom próbálni!

Palócprovence írta...

Szerintem, érdemes.

Nadine írta...

Világosíts fel, légy szíves, egy nagyon amatőrt: mire lehet használni az aszalt paradicsomot? Úgy értem, mitől jobb, mint mondjuk, a konzerv?

Névtelen írta...

Ég és föld. Ahogy egy befőtt íze sem ugyanolyan, mint az aszalt gyümölcsé, bár gyümölcsből van mind a kettő.
Az aszalt paradicsom maga a mediterrán napsütés egy falatban. A konzerv paradicsom meg csak konzerv paradicsom. Ez utóbbinál még soha nem éreztem késztetést, hogy csak úgy bekapjak belőle egy falatot vagy kenyérbe süssem bele és még hosszan folytathatnám.

Nadine írta...

Aha. Köszi:)