Mostanában - amióta nyílik a bodzavirág - mindenki bodzalázban ég, ami teljesen érthető. Azonban nem csak remek konyhai alapanyag, de a fekete bodza (Sambucus nigra) az egyik legsokoldalúbb növényünk.
Ez a bodzafélék (Capriofoliaceae) családjába tartozó cserje az egész országban mindenhol megtalálható, hiszen remekül alkalmazkodik a legkülönbözőbb körülményekhez is. Kedvező helyen akár 10 méter magas fává is megnőhet. Régen a szegényember patikája cím büszke tulajdonosa volt, mivel faluhelyen minden udvaron ott díszelgett és gyógyászati szerepe volt az elsődleges.
Virágaiból főzött teáját hűléses betegségekben alkalmazták, hiszen izzasztó, köhögéscsillapító hatású. Érett bogyókból készült lekvár, bogyóinak kipréselt leve vagy a száraz termésből készült teája enyhe hashajtó és vizelethajtó hatású. A levelekből is főzhető tea, ezt elsősorban reumás bántalmak ellen és lázcsillapításra, valamint koszorúér betegségnél a légszomj csillapítására itták.
A szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek.Több éves hajtásaiból ásó- és lapátnyeleket, fúvós hangszereket, de még kovácsműhelyben használatos fújtatót is készítettek.
A néphitben is fontos szerepe volt, sok helyen rontáselhárító növényként tisztelték, máshol azonban úgy tartották, a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája, ezért nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám. Sokfelé úgy vélték, a bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert. Hát, ki lehet próbálni...
10 megjegyzés:
Mi rendszeresen szilvával együtt szoktunk belőle lekvárt főzni, mert magában túl intenzív az íze, így viszont nagyon finom és tuti a hashajtó hatás :)) Csak nagyon vigyázzon, aki eszi, a ruhájára, mert ki nem jön semmiből!
És állítólag a pálinka is finom belőle, de olyat még nem ittam.
Érdeklődve olvastam az írásod, mert nálunk a kertben nem is egy bodzafa van. Most még szörpöt készítek a virágjából, de titkon abban reménykedtem, hogy a fekete bodza bejegyzésed alatt a fekete bodza bogyókból készült lekvár receptjét találom... :-)
Én is főztem tavaly fekete bodzából lekvárt, és nem csupán finom volt, de remek gyógyszernek bizonyult köhögésre. Már várom az idei szezont!
Sajnos itt már el is virágzott a bodza, de majd várom a bogyót, még soha nem készítettem belőle semmit. :))
Minyike, szilvával együtt sem lehet rossz, úgy még nem próbáltam, de jó ötlet! A bodzapálinka nekem ízlett, a Panyolai elixír sorozatából kóstoltam.
Annamarie, recept is lesz, de majd csak a maga idején. :)
Vegavarázs, legjobbak ezek a házi szerek, bár ezt Te úgy is tudod. :)
Limara, egyszer mindent el kell kezdeni! :)
Olyan jó kis összefoglalókat írsz mindig!
Én még a bogyójából nem csináltam semmit, pedig már jó lenne kipróbálni!
Köszi! Akkor éppen itt az ideje, hogy kipróbáld ősszel.
Megjegyzés küldése