Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 30.

Főzött fagylaltalap

A fagylalt, a kínaiak találmánya (már időszámításunk előtt 200 évvel készítettek jeges édességet hóból, tejből és gyümölcsökből), különösen nyáron népszerű. Azonban gyakran lehet hallani szalmonella fertőzésről, ezért nem árt az óvatosság. Nagy melegben jobb elkerülni a nyers tojással készülő ételeket, így a fagylaltot is jobb főzött fagylaltalapból készíteni (már amennyiben tojással készítjük).

Hozzávalók
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 4 tojássárgája
  • 8 dkg porcukor (vagy ízlés szerint esetleg több)
A tojássárgákat fehéredésig keverem a porcukorral, majd elkeverem a tej-tejszín keverékével. Állandó kavargatás mellett takaréklángon besűrítem, de közben vigyázok, hogy ne forrjon fel (hiszen nem rántottát készítünk).

Érdemes egyszerre két-háromszoros adagot elkészíteni, így ugyanannyi munkával többféle ízesítésű fagylalt is készülhet.

8 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Köszönöm szépen, ez nagyon hasznos.

Palócprovence írta...

Szívesen! :))

trinity írta...

Elmentettem köszönettel, mert nyers tojást nem használok. Ez viszont szuper!!!

vimizo írta...

Nekem is hasonló a fagyi-alapom, csak teszek még bele kb 2 evőkanál mascarpone-vagy philadelphia sajtot ;)
Innen ahogy írod, csak ízesíteni kell :)

Palócprovence írta...

Trinity, örülök, ha tetszett! :)

Palócprovence írta...

Vimizo, az sem lehet rossz! :) Tudom, mert a mostaniba én is tettem, bár jóval többet, hiszen tiramisu fagyi készült.

Unknown írta...

Sziasztok!
Egy kérdés: mi lesz azzal a sok tojásfehérjével? Mindig nem lehet habcsókot, női szeszélyt, püspökkenyeret sütni, ha fagyi is készül! :)

Palócprovence írta...

Miért is ne? ;) Egyébként nagyon sok sós recept is van, ami tojásfehérjével készül, de a tojásfehérje remekül bírja a fagyasztást is (célszerű ráírni a darabszámot).