A szűzpecsenye úgy magában eléggé száraz hús. Vargányával elkészítve azonban nem csak ízletesebb, de jóval kiadósabb is lesz.
Hozzávalók
- 1 szűzpecsenye
- 15 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg vargánya
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
A vargánya jó barátságban van a szalonnával és a fokhagymával (ahogy a keserűgomba is). Nem szoktam megmosni, ha szükséges, egy papírtörlővel áttörölgetem, majd a tönkkel együtt felszeletelem. A szalonnát felkockázom és kisütöm a zsírját. Legegyszerűbb egy wokban elkészíteni, így a megsült szalonnakockákat a wok oldalára lehet húzni, de természetesen egy serpenyő is tökéletesen megfelel, de ekkor ki kell szedni és félre tenni. A szalonnazsírban átpirítom a felszeletelt húst, sózom, borsozom és hozzáadom a reszelt fokhagymát, közben bőszen kevergetem. Amikor már szép színt kapott és már majdnem puha a húst, rádobom a felszeletelt gombát és azzal is tovább pirítom.
A végén hozzáadom a félretett szalonnapörcöket is. A wokban történő sütés nagy előnye, hogy percek alatt elkészül az étel.
12 megjegyzés:
Isteni étel, nagyon kedvemre való. Szeretem a szűzpecsenyét is, a vargányát meg pláne (csak ritkán jön velem szembe, sajnos.)
Ez milyen szép ez a gomba, már majdnem olyan, mintha fesették volna! :D
És az étel is remek, szeretem a gombát!:D
:)) Napmátka, felénk is sokat kell talpalni a vargányáért, a jó helyeket mindenki ismeri, nagy a konkurencia. Bár tudom, Budafokon...
Szepyke, tényleg olyanok, mintha festették volna őket. De az ízük! Na, az valódi volt! :)
Tyű, amindenit! :)))
Nálunk a piacon szinte utánadobják az embernek a vargányát. Rengeteg van és nagyon olcsó most. Isteni étek, Palócprovance! :)
Köszi, Duende! :) Akkor bespájzolhatsz belőle a szűkösebb időkre!
Hű, a mindenit!!!
Isteni lehet!!!!Külön-külön is-de így együtt.....
Hű, ez nagyon jól néz ki, és biztosan finom is...
Duende, hol van az a "nálunk", ahol az embert vargányával hajigálják?
Trinity, tényleg isteni! (volt) :))
Köszi Nadine! :)
Kedves Palócprovance,
Nem nagyon sok a gomba az ételben, nem lett tömény vargánya íze és nagyon tömény, nehéz étel belőle?Én gyakran használok vargányát, de szinte fűszerként, hogy ne uralkodjon az ételben.
Üdv.
Edina
Szerintem nem. Egyébként a 1/2 kiló gomba nem sok, nagyon összeesik sülés közben.Bár ez ízlés dolga, lehet csökkenteni is a mennyiséget. Mi szoktunk csak vargányából is készíteni ételeket. :)
Megjegyzés küldése