Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 08. 29.

S.O.S.

fotó: innen

A lányom hamarosan megkezdi egyetemi tanulmányait, így albérletbe költözik. Sem ideje, sem hajlandósága nem lesz főzni, én viszont nem szeretném, ha egész héten szendvicseken és pizzán élne. Ezzel kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni, olyan ételek és sütemények receptjeit szeretném összegyűjteni, amelyek legalább egy hétig elállnak vagy valamilyen módon tartósíthatók. Itt nem a fagyasztásra gondolok - nem lesz megfelelő mélyhűtőkapacitása, hanem inkább valamiféle házi konzerválásra vagy sütemények esetében a hosszú eltarthatóságra.

A recepteket szeptember 15-ig várom a palocprovence@gmail.com címre. Hálám apró jeleként Halmos Mónika Varázslatos virágízek című könyvét sorsolom ki a receptek beküldői között. Természetesen nem csak gasztrobloggerek ötleteit várom. Segítségeteket előre is köszönöm!

38 megjegyzés:

Lilla írta...

az isler pl hetekig eláll.
(meg a hasonló omlós tésztás-lekváros sütik)
leveles tészta- akár mirelit akár friss -megkeni paradicsommártással vagy pestoval, rápakol ezt azt, és akész a vacsi plussz a másnapi ebéd.

lúdanyó írta...

Melyik városba költözik? Mert vannak már nagyon jó kajáldák, nem annyira drágán.

Palócprovence írta...

Az omlós tészta jó ötlet, a leveles már nem annyira, mert sütő is kell hozzá. Köszönöm, hogy írtál! :)

Palócprovence írta...

Lúdanyó, Piliscsabán szerintem nincs túl sok jó kajálda, de majd meglátjuk.

gondaanyu írta...

Jön a tél, a hideg. Sült húsok egy darabig elállnak. Régen zsírjában lesütötték őket, úgy tartották el.

de majd meglátod, fog főzni! Biztos többen laknak együtt, és úgy bátrabban fognak hozzá, vagy egy fiú kedvéért, vagy mert látta Tőled.

trinity írta...

Palócprovence,
ezzel lehet, nem tudok segíteni, de az én lányomnak is kicsi a mélyhűtője az albérletben-de praktikus hasáb-alakban lefagyasztva befér kb. 20 adag étel..Mi így csináljuk.....De recepteken is agyalok még....

Milyen szakos lesz a gyerkőc, szabad tudni???

Lilla írta...

nekem is a zsír/olaj jutott eszembe, mert elzárja a levegőtől a húst (vagy akármit) és nem romlik, zsríban stb-ben sütött máj, és rajtahagyod a zsírt.

és szerintem bármiylen tésztaszósz dunsztolva. forrón befőttesüvegbe és kész 1 hétig, pláen hűtőben csak eláll. tésztát meg csak tud/fog főzni hozzá...

Palócprovence írta...

Gondaanyu,a lesütött hús jó ötlet. Remélem, hogy előbb-utóbb fog főzni. :)

Palócprovence írta...

Trinity, valamennyi biztos befér...
Egyébként kommunikáció szakos lesz.

Palócprovence írta...

Lilla, ki fogom próbálni, pörköltnél működik.

Vesta írta...

Gabojszának van a dologban nagy gyakorlata, javaslom, nézz szét nála!
Pl:
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2009/03/ihlethiany.html

lúdanyó írta...

Piliscsaba nagyon közel van Budapesthez, itt pedig már sok jó hely van :)
Ott fog lakni albérletben?

Vica írta...

Szia! Én a főiskolás évek elején úgy csomagoltam otthonról, hogy anyuval előrefőztünk vasárnap (vittem a vasárnapi ebédből, készült valami tészta szósszal és egy főzelékféle általában). Tupperware táljaim voltak (vannak), amiket légmentesen le lehet zárni, persze amint visszaértem a koleszba hűtőbe kerültek a finomságok, sosem lett semmi baja egyetlen kajámnak sem. Egyébként pedig a bulik kedvéért hamar rákap majd a főzésre, meg ha jó a társaság, akkor hamar elkezdenek közösen főzni:))) Akkor már nem fog hazajárni hetente...de ezzel nem megijeszteni akarlak:D

Névtelen írta...

Vesta, köszönöm, majd körülnézek! :)

Névtelen írta...

Lúdanyó, Vácon.

Névtelen írta...

Vica, szerintem valahogy így lesz nálunk is. Egyébként nem ijesztesz meg, egész nyáron alig láttam. :)

Daisy írta...

Szia! Az én fiam is kb. úgy vitte az ételeket, mint Vica. Szombaton is főztem, jobban elálló ételt és vasárnap is, néha két félét. Ha hétközben főztem olyat, amit fagyasztani lehet, akkor azt eltettem. Mindég mondtam, hogy melyiket egye meg előbb, melyik áll el jobban. Lányodnál talán ez könnyebb lesz. Volt, hogy tésztát főztem pluszba, volt, hogy tarhonyát.Néha ezeket fagyasztva vitte, vagy húst fagyasztva, ragut a tésztára.A fiamnak sem volt mélyhűtője és soha nem romlott meg semmi. Minden héten vitt tésztát vmivel,vitt fagyasztott ételt, de csak két napra. Vitt meleg ételt is jégakkuval becsomagolva, mert kb. 3-3,5 órát utazott. Megbeszéltük, mit tehet el néhány napig, mit kell megenni, ha kiolvad stb. Recepteket nektek kell kiválogatni, attól függően, mit szeret a lányod? Nem akarlak megijeszteni, de nem lesz könnyű.Mire vége lett az iskolának, nagyon fáradt voltam. Ügyeleti rendszerben dolgoztam és mindég szorított az idő. Jobban vártam a szüneteket, mint a fiam.Jó szervezés és kitartás kell hozzá.Belerázódtok, meglátod.

duende írta...

Volt egy barátnőm, ő is végigfőzte a főiskolát - két fia van. Hétvégén vagy 8 féle kaját csinált. Nem irigyeltem.
Én nem lennék ennyire jó anya, azt tuti...


Fura, de ennyi idős koromban már főztem. Általános iskola alatt kezdtem meg, anyu dolgozott. Nyáron így ránk hagyta a főzöcskét. Akkor utáltam. Ma már örülök neki.

Milene írta...

Ezt nem értem. Már sokadjára járok úgy, hogy nem jeleneik meg a megjegyzésem nálad. Letiltottál.

Milene írta...

Na, ez most megjelent. Most már tényleg nem értem...

Szóval én a kemencézést javasolnám, amivel régen is tartósították a húsokat.

Gratulálok a lányodnak a sikeres felvételeihez!

Flat Cat írta...

A zabpelyhes keksz/cookies jól zárható dobozban hetekig eláll és még reggelinek is megteszi, ha a lányod szereti! :) Millienél van három jó recept is hozzá! http://pakosztos.blogspot.com/search/label/zabpehely
Sok sikert a lányodnak! :)

Unknown írta...

Hmm, nem tudom, én nem pánikolnék ennyire. Én sem főztem egyetemi éveim előtt, s mivel magamat kellett ellátnom egyetem alatt, így megtanultam főzni - ennek az eredményét/fejlődését meg blogomon is figyelemmel követheted. Mondjuk ehhez az is hozzátartozik, hogy nem vagyok a megmelegített háromnapos ételek rajongója (mikróm sincs). Szerintem ideje lesz a lányodnak, csak nem főzéssel tervezi tölteni, ha ellátják otthonról (?) Gondolj bele, mi lesz ha majd Erasmus-szal elmegy egy fél vagy egész évre - ott végképp saját magának kell majd ellátnia magát. Akkor már jobb itthon rátanulni/rákészülni.
Remélem, nem voltam nagyon kukacoskodó ;)

Palócprovence írta...

Daisy, köszönöm! :)

Palócprovence írta...

Duende, én sem úgy tervezem, hogy az egész egyetemi időszak alatt főzök rá, csak most az elején. És főleg nem akarok egész hétvégén főzni, ezért gyűjtöm az ötleteket előre elkészíthető ételekről. :)

Palócprovence írta...

Citromfű, már miért lennél letiltva ?! :o
Egyébként mi az a kemencézés?

Palócprovence írta...

Ja, és köszönöm! :)

Palócprovence írta...

Flat Cat, köszi az ötletet és a jókívánságot is! :)

Palócprovence írta...

Beatbull, teljes mértékben igazad van! Azért nem vagyok annyira pánikban, mint ahogy tűnik...:))
Előbb-utóbb csak rászánja magát a főzésre. Remélem.

Jucy írta...

A linzer is eláll, 2 hétig, öcsém is mindig azt hord :)
És a sós omlós tészták is jól elállnak, amibe már sonka is mehet, pár napig kibírja hűtőben.

Névtelen írta...

Köszi! :)

mmama írta...

Ha szereti a zöldséget, most van itt az ideje a zakuszkának.
Mi esszük friss és pirított kenyérre is. Sajtot is tud ráolvasztani, gondolom mikró lesz.

Palócprovence írta...

Hát, nem valószínű. :)

Raindrop írta...

Ha vácon lakik majd, lehet tudok majd segíteni, váci vagyok. :) Körbenézek!

Palócprovence írta...

Előre is köszi! :)

Névtelen írta...

Levesek kozul a fustolt husos, kolbaszos bableves vagy a babgulyas sokaig elall, ugyanigy a korhely leves. A rakott savanyu kaposzta (en ezt hivom szekelykaposztanak, pedig nem az), szinten finom megmelegitve is. Sutemenyek kozul a karamellszelet, hatlapos, mezes zserbo vagy Lajcsi mezes nagyon finom es sokaig elall, ugyanigy a Kugler-minyon vagy a csokiminyon. Ezek kozul szivesen leirom barmelyiknek a receptjet, ha szukseges, de nem akarom untatni vagy elfoglalni a helyet az oldalon, ha megvannak Onnek is ezek a receptek. Van egy kulonosen jo linzer receptem is, s a puncstortak, puncsminyonok is finomak, elallnak. Udvozlettel: Karib

Palócprovence írta...

Karib, köszönöm szépen az ötleteket!:)
Az a különösen jó linzer recept érdekelne! A Lajcsi mézes az a pudingporos ? A többit ismerem, köszönöm!

Névtelen írta...

Nagyon szivesen. Igen, a Lajcsi mezes vanilias es puncsos pudingporral keszul. A linzer recept forrasa a Tutireceptek.hu, bekuldoje Sucika17 volt, s az altala irt recepten annyit modositottam, hogy keves cukrot is tettem bele, mert az eredetiben nincs egyaltalan, s a keszitest kicsit reszletesebben irom, vagyis ahogyan nekem bevalt. Ime: 30 dkg liszt, 15 dkg zsir, pici so, fel csomag sutopor, 2 dl tejfol, 1 evokanal porcukor. Osszegyuras, vekonyra nyujtas es szaggatas utan (egyenlo szamu lyukas es telt) sutopapiros lemezre helyezzuk oket es megszurkaljuk, hogy ne holyagozzanak fel. Ovatosan sutjuk, mert hamar pirulnak, viszont ido kell hozzajuk a bennuk levo zsir miatt. Eper- vagy baracklekvarral kettot-kettot osszeragasztunk, vanilias cukorral szorjuk. Nagyon finom frissen is, de egyre jobb az ido multaval. Kulonosen konnyed kis sutemeny, s mivel nagyon keves a cukor a tesztaban, meg a lekvar ellenere sem tul edes a vegeredmeny. Erdemes tobb adagot kesziteni, mert pillanatok alatt eltunik. Sok sikert!

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen, kipróbálom! :)