Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 09. 29.

Túrókrém

Gyakran sütök-főzök "rendelésre". A túrókrém lányom óhaja volt.



Hozzávalók
  • 25 dkg túró
  • 2 tojássárgája
  • 3-4 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • esetleg némi mazsola

A tojássárgáját fehéredésig keverem a porcukorral, majd kikeverem a túróval is. Legegyszerűbb botmixerrel, a lényeg, hogy teljesen sima krémet kapjunk. Elkeverem a citrom héjával és a vaníliakivonattal is. Aki szereti, tehet bele mazsolát is.

Ez a mennyiség pillanatok alatt elfogy, azonban, ha tárolni szeretnénk vagy tartunk a nyers tojássárgája felhasználásától, akkor a tojássárgákat a cukorral vízgőz felett is kikeverhetjük, ahogy a főzött fagylaltalapnál is. Azonban itt is fontos, hogy nem rántottát készítünk! Nem szabad forralni a tojásos-cukros keveréket!

6 megjegyzés:

Limara írta...

Én nagyon szeretem a megrendeléseket, leveszi a "mit is főzzek?" gondot a válamról!
Ez atúrókrém gyerekkoromat idézi! :)

Messzenéző Minyon írta...

Én pont ezért tojás nélkül készítem a túrókrémet, viszont ha csak lehet, gyümölccsel. Az sem baj, ha fagyasztott.

t3v, az okostojas írta...

én is azt mondanám, hogy a tojásnak nem sok szerepe van benne, simán ki lehet hagyni - és akkor nincs gond a fehérjére sem :)

Palócprovence írta...

Limara, nem is panaszként mondtam, én is szeretem, ha nem nekem kell agyalni a kérdésen. :)

Palócprovence írta...

Minyon, úgy sem rossz, bár akkor gyümölcsös túrónak hívják.:)

Palócprovence írta...

Okostojás, ebben nincs tojásfehérje. A tojássárgájának pedig fontos szerepe van, ez adja a krémességét és állagát, na meg az ízét. Ettől túrókrém és nem kikevert túró. :)