Az alábbi recept a Házi kenyerek és péksütemények című nagyszerű könyvből származik. Csak néhány apróságon változtattam, fehér tönkölyliszt helyett teljeskiőrlésűt választottam (így több vizet igényelt), valamint a 16 Barbie-zsemle helyett 8 normál méretű zsemlét formáztam a tésztából.
Hozzávalók
- 25 dkg finom búzaliszt
- 25 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 5 g szárított élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 3 dl langyos víz
- só
- 1 nagyobb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg baconszalonna
- 2 dkg zsír
- a tetejére köménymag (elmaradhat)
A kis kockákra vágott bacont a zsírban kisütöm. A pörcöt félreteszem és a maradék zsiradékban az apróra vágott hagymaféléket megpirítom, kihűtöm. A többi hozzávalót összegyúrom és meleg helyen megkelesztem. Beledolgozom a szalonnapörcöt és a sült hagymát a zsírral együtt. A tésztából 8 hosszúkás zsömlét formázok, hosszában bevágom és még fél órát kelni hagyom. Addig előmelegítem a légkeveréses sütőt 180 fokra (hagyományos sütőt 200 fokra), majd 20 perc alatt megsütöm.
A tetejére kerülhet egész köménymag is. Ekkor sütés előtt kenjük meg a tetejét tojással vagy egyszerűen vízzel és szórjuk rá a magokat.
A tetejére kerülhet egész köménymag is. Ekkor sütés előtt kenjük meg a tetejét tojással vagy egyszerűen vízzel és szórjuk rá a magokat.
3 megjegyzés:
Nagyon guszta! Biztos jó ízt adnak neki a hagymák, meg hát a bacon....csinik!
Nagyon-nagyon szép lett! Ide akar gurulni:)
Köszönöm, Lányok! :)
Megjegyzés küldése