A kukorica sok nép konyhájában alapvető élelmiszer. Változatosan elkészíthető és olcsó alapanyag. Ezért is esett a választásom a kukoricadarára a Zila teszt 3. fordulójában.
Hozzávalók
- 3 bögre kukoricadara (kb. 40 dkg)
- 9 bögre víz
- só ízlés szerint
- 1 doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
- 1 fej reszelt hagyma
- 2 evőkanál olaj
- só
- chili vagy erőspaprikakrém
- 1 evőkanál harissa
- madársaláta
A szilikonformát befújtam a leválasztósprayvel és elterítettem benne a főtt kukoricadarát. Ütögetéssel egy kicsit tömörítettem és 1-2 órát hűlni hagytam. A forma eltávolítása után a jelölések mentén felszeleteltem.
Akár mikrosütőben, akár hagyományos sütőben könnyen megmelegíthető és tetszés szerinti raguval (hús, zöldség) vagy mártással töltve tálalható. Melegítés előtt akár olvadós sajttal is megtölthetjük.
Most chilimártással töltöttem, ehhez a reszelt hagymát olajon megpároltam, hozzáadtam a hámozott, darabolt paradicsomból készült konzervet, a chilit és a harissát. Időnként megkeverve sűrűre főztem a mártást. Ízlés szerint lehet kevésbé csípősre is készíteni.
A kukoricaköretet akár édesen is készülhet. Ebben az esetben csak egy csipetnyi sót adjunk hozzá és ízlés szerint édesítsük. A tölteléke valamilyen édes szósz és/vagy gyümölcs lehet.
19 megjegyzés:
Ó, de jól néz ki! :)
Ez puliszka, nemde?
Remek ötlet! Én desszerteket készítek rendszeresen puliszkával, s igazán finomak, izgalmasak tudnak lenni.
Gyönyörű, és biztos finom is :-)
fantasztikus ötlet! nagyon jó!
A tészta szép lett!
Nagyon guszta!
Az egyik kedvencem a kukoricakása, finom hidegen, melegen, édesen, sósan.
(kár, hogy nem divatos)
Vera
Ez szuperjol nez ki, igy talan meg a ferjem is megkostolna a puliszkat. En nagyon szeretem, de o hallani sem akar rola, bar soha nem kostolta...
Nagyon szép színes. Nekem furcsa, ahogy kifolyik belőle a paradicsom, de ez én vagyok.
:)
Hogy megláttad benne a sós lehetőséget is, nagyon jó ötlet ! A rejtve töltött párosok izgalmasak mindig, egy ilyen forma esetében váltakozó töltelékkel az uniformizált adagok, teljesen talányba burkolóznak.
Csúcs vagy! remek az ötlet, tökéletes a kivitelezés és nekem meg folyik a nyálam. :))
Vera, dehogynem divatos! Csak sznob körökben polentának hívják.
Hú, ez nagyon finomnak néz ki, és biztos az is. Én nagyon szeretem a puliszkát tejjel, tejföllel, kefírrel...nyamm, juhtúróval. Így is biztos ellenállhatatlan!!! Gratula!
Messzenéző Minyon, igazad van! :)
Viszont itt mindenki puliszkának hívja.Azt hittem, az a puliszka, ami mifelénk kukoricalisztből készül, ami darából, az pedig a kása. Ezek szerint nem?
Akkor hogy hívják a kukoricalisztből készült "puliszkát"?
Vagy ez tájanként változik?
Vera
"Viszont itt mindenki puliszkának hívja."
Mert itt senki sem sznob :))
Erdélyben a kdarából főtt az puliszka (pulicka sok helyen :); a klisztből inkább tésztát (itt süteményt) készítenek, az a málé. kukorica, édes málé :)
Palócprovence, ha a kukoricadarát fele víz-fele tejben főzöd, vagy csak tejben, cukor nélkül is édessé lesz.
Köszönöm Mindenkinek! :)
A puliszkának - olaszul polenta-nak - országonként és tájegységenként nagyon sok elnevezése van. Ízlés és szokás dolga, hogy lisztből vagy darából készül, én mindig darából készítem, szerintem finomabb belőle és gyorsabban elkészül.
Szepyke, megértelek, én pl. képtelen vagyok tükörtojást enni, már a látványától felfordul a gyomrom. Ennek a formának azonban az egyik lényege, hogy folyékony tölteléke lehet vagy ahogy Olzka is írta, mindegyik adag tölteléke különböző lehet (ezt azért nem vállaltam be).
Garffyka, köszi az ötletet, bár én a tejjel készültet is édesítem.
Hát ez igazán szép lett!:-)
(és tényleg egy rugóra járt az agyunk)
:)) Köszi!
Megjegyzés küldése